Ken je componisten
AVROTROS

#5 - Rachmaninov... Aangenaam! - 5. Revolutie, heimwee en recycling (S02)

  1. Podcastschevron right
  2. Ken je componistenchevron right
  3. #5 - Rachmaninov... Aangenaam! - 5. Revolutie, heimwee en recycling (S02)

di 8 juni 2021

Het einde van de opusnummers is in zicht, maar de echte grootse gebeurtenissen in Rachmaninovs leven staan nu pas te gebeuren. Het rumoer in Rusland barst los en de componist en zijn gezin moeten noodgedwongen hun vaderland verlaten. Een Europees nomadenbestaan volgt en de heimwee slaat toe. Maar componeren, dat blijft 'ie wel doen.

Sergej laat zich voor zijn nieuwe muziek inspireren door... zichzelf, en verwerkt twee vroegere werken in twee nieuwe joekels van composities. Hans heeft z'n cd-collectie weer doorgespit en laat onder meer 'De Klokken', de 'Tweede Pianosonate' en de onoverwinnelijke 'Vespers' horen.

Meer over seizoen 2 van 'Ken je componisten'

In de reeks 'Rachmaninov... Aangenaam!' duik je in zes afleveringen in het leven en de muziek van de Russische componist Sergej Rachmaninov, bekend om zijn tomeloze romantiek en meeslepende melodieën. Denk je Rachmaninov, dan denk je zijn ‘Tweede Pianoconcert’, zijn ‘Vocalise’ en zijn ‘Tweede Symfonie’. Maar wat is er nog meer te ontdekken? Presentator Hans van den Boom - groot liefhebber van de componist - neemt zijn collega Rebecca van der Weijde én de luisteraar mee door alle 45 opusnummers, inclusief een paar van de mooiste klassieke werken ooit geschreven. Maar ook een mislukte symfonie, de Russische revolutie en een terugkerende dodenmars komen voorbij. Na dit seizoen win je geheid elke Rachmaninov-pubquiz die je tegenkomt.

Meer Rachmaninov? Op npoklassiek.nl/rachmaninov vind je een playlist met alle werken die in de afleveringen te horen zijn.