Nieuwe Filmmuziek Op 4
VPRO

#34 - Jon Batiste en Trent Reznor - Soul

  1. Podcastschevron right
  2. Nieuwe Filmmuzi ...chevron right
  3. #34 - Jon Batiste en Trent Reznor - Soul

do 29 april 2021

Muziek bij de film ‘Soul’, de film die dit jaar een Oscar won voor de beste soundtrack, gecomponeerd door Jon Batiste, Trent Reznor en Atticus Ross.


Soul is een animatiefilm van Pixar die vorig jaar al met een Oscar werd bekroond als beste animatiefilm, en nu dus ook met een Oscar bekroond voor de beste filmmuziek. Soul gaat over een muziekleraar, Joe Gardner, die de kans krijgt om in de beste jazzclub van de stad te spelen, maar door een ongelukkige val vanuit de straten van New York belandt in The Great Before - de plek waar nieuwe zielen hun persoonlijkheid, eigenaardigheden en interesses krijgen voordat ze hun stoffelijk omhulsel op aarde om zich heen krijgen.


Jon Batiste was een van de componisten van de muziek voor Soul, en in zijn dankwoord noemde hij het een godswonder dat dat allemaal mogelijk was met dezelfde 12 noten die Duke Ellington ook tot zijn beschikking had. Batiste schreef de muziek samen met Trent Reznor van de band Nine Inch Nails en met Atticus Ross. Behalve componist is Jon Batiste ook de bandleider van het orkestje van The Late Show van Stephen Colbert op de Amerikaanse televisie.

Soul won van de andere genomineerde films voor beste filmmuziek: Da 5 Bloods, Minari, News of the World en Mank.


De soundtrack van Soul is een compilatie van de 23 stukken die Trent Reznor en Atticus Ross schreven èn de 16 songs die Jon Batiste schreef. De stukken van Reznor en Ross, die new-age-achtige muziek maken, waren voor de laten we zeggen metafysische delen van de film, de jazznummers van Batiste hebben dan weer te maken met de delen van de film die zich in New York afspelen.


- The Great Beyond 2’45”

- Born to Play 2’00” *

- Run/Astral Plane 1’44”

- Meditation/Return to Earth 1’40”

- 22’s Getaway 0’58” *

- Apex Wedge 0’49” *

- Terry Time Too 3’00”

- Betrayal 2’28”

- Cristo Redentor 2’21” *

- Epiphany 3’48”

- Just Us 2’42”


* Jon Batiste, de rest Trent Reznor & Atticus Ross