Nieuwe Filmmuziek Op 4
VPRO

#96 - AutonomY - Nosferatu

  1. Podcastschevron right
  2. Nieuwe Filmmuzi ...chevron right
  3. #96 - AutonomY - Nosferatu

za 29 oktober 2022

Nosferatu is een film uit 1922 van Friedrich Wilhelm Murnau. Het is de eerste echte horrorfilm, met een vampier, de bloedzuigende graaf Orlok (rol van Max Schreck) als hoofdpersoon. De film is losjes gebaseerd op de roman Dracula uit 1887 van Bram Stoker, en sindsdien is er een lange traditie van Dracula-films.


De film bestaat nu dus 100 jaar, en dat bracht Lesley Verbeek op het idee om de film van een nieuwe soundtrack te voorzien. Niet helemaal verwonderlijk klopte Lesley aan bij haar vader Evert Verbeek, die onder de naam AutonomY-Music al vele jaren muziek maakt bij film. Een deel van de nieuwe soundtrack is gecompileerd uit ouder, bestaand werk, en voor andere delen van de film is compleet nieuwe muziek gecomponeerd. Alle muziek bij deze 100 jaar ouder film ‘Nosferatu’ dus van relatief recente datum of zelfs splinternieuw, gecomponeerd en geproduceerd door Autonomy-Music, waarbij gebruik gemaakt is van samplers, synthesizers en gitaar met de nodige elektronica.


Dinsdag 1 november om 20.30 is de film mét de nieuwe soundtrack te zien in Vera in Groningen, met aansluitend een Q&A met Lesley Verbeek over het maakproces.