Opium
AVROTROS

Het gesprek - Laurens de Vos (2 maart 2022)

  1. Podcastschevron right
  2. Opiumchevron right
  3. Het gesprek - Laurens de Vos (2 maart 2022)

ma 7 maart 2022

Annemieke Bosman in gesprek met auteur Laurens de Vos over zijn boek 'Dramatische Vrouwen'.

 Wat bezielde Euripides om de allochtone Medea ten tonele te voeren wanneer oorlogswolken zich boven Athene samenpakken? Waarom wil de duivel Mariken van Nieumeghen inwijden in de wondere kunst van de alchemie? Welke alliantie heeft Lady Macbeth gesloten met de heksen op de heide? Wat ligt de revolver op Winnies zandhoop in Becketts Happy Days daar zo omineus te blinken?

 Elk personage draagt geheimen mee. Laurens De Vos vindt de passende sleutel om ze hen te ontfutselen. Hij volgt tien fascinerende vrouwen. Heksen en heiligen, moeders en minnaressen. Vrouwen die gevangen zitten in een mannelijke burcht, maar ook vrouwen die de lakens uitdelen. Deze theatergeschiedenis verkent het tijdsbestek waarin ze zich bewegen en onthult hoe ze een commentaar zijn op de maatschappelijke én literaire zeden van hun tijd.

 Laurens De Vos doceert theatergeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is de auteur van Sarah Kane in Context (2010), Cruelty and Desire in the Modern Theater (2011), Beckett’s Voices/Voicing Beckett (2021) en Shakespeare. Auteur voor alle seizoenen (2016).