Opium
AVROTROS

Het gesprek - Gerwin van der Werf (23 augustus 2022)

  1. Podcastschevron right
  2. Opiumchevron right
  3. Het gesprek - Gerwin van der Werf (23 augustus 2022)

di 23 augustus 2022

Annemieke Bosman praat met schrijver, columnist en muziekdocent Gerwin van der Werf over zijn nieuwe roman De Droomfabriek.

Zonder ervaring wordt Josie (32) lerares wiskunde op een school in een achterstandswijk. Ze heeft de grootste moeite met orde houden, vooral de hondsbrutale Carmen uit 3A maakt het haar moeilijk. Carmen komt te laat, zit op haar telefoon, heeft nooit huiswerk gedaan, geen pen bij zich – en hoezo is dat háár probleem? Boeken vliegen door het lokaal, tampons steken in het plafond en nooit ,nooit stoppen die leerlingen met praten! Josie houdt de rug recht en dat werpt vruchten af: bij sommige kinderen begint een vuurtje te branden. Carmen vraagt zelf soms bijles. Het kind blijkt slim, grappig en ontwapenend, maar ook ontembaar e ngrenzeloos. En ze heeft zestigduizend volgers op Instagram. Hoe hechter de band tussen Josie en Carmen, hoe onduidelijker wie de touwtjes in handen heeft.

Gerwin van der Werf (1969) is columnist, recensent voor 'Trouw' en geeft muziekles op een middelbare school. In 2010 won hij de Nationale Gedichtenwedstrijd. Van zijn vier romans stonden 'Wild' (2011) en 'Een onbarmhartig pad' (2018) op de longlist van de Libris Literatuur Prijs. Van 'Een onbarmhartig pad' zijn de Engelse en Duitse vertaalrechten inmiddels verkocht. In 2019 verscheen zijn roman 'Strovuur', die op de shortlist stond voor het Beste Boek voor Jongeren.