Opium
AVROTROS

Het gesprek - Ester Naomi Perquin (1 december 2022)

  1. Podcastschevron right
  2. Opiumchevron right
  3. Het gesprek - Ester Naomi Perquin (1 december 2022)

do 1 december 2022

Annemieke Bosman in gesprek met dichteres Ester Naomi Perquin.

In haar vijfde bundel 'Ongevraagd advies' richt Ester Naomi Perquin haar blik op de waarheid die ons boven het hoofd hangt, de voorstellingen die we ons daarvan maken en de machten waartoe we ons moeten verhouden. Van de engerd in het park tot de dokter die ons slecht nieuws brengt, van het volk dat om een sterke leider vraagt, tot de dichter die iets zinvols probeert aan te vangen met een oorlog; Perquin zoekt naar wat ons nog in het zadel houdt als zowel het paard als de wankeling onder de eigen verantwoordelijkheid lijken weg te vallen.
Heldere, humorvolle en denkende poëzie van een dichter die de wereld in kijkt met evenveel scheppingsdrang als empathie. ‘Het gezochte woord lijkt altijd groter dan het woord / dat je ten slotte vindt: er paste, toen het er niet was, / meer en mooier zwijgen in.’

Ester Naomi Perquin (Utrecht, 1980) groeide op in Zierikzee en woont in Rotterdam. Ze debuteerde in het voorjaar van 2007 met de bundel Servetten halfstok. Haar tweede bundel, verschenen in 2009, is getiteld Namens de ander. Zij ontving daarvoor meerdere prijzen, onder meer de Anna Blamanprijs en de J.C. Bloemprijs. Haar derde bundel Celinspecties verscheen in april 2012. Voor deze bundel ontving Perquin de VSB Poëzieprijs.

In 2014 werden haar columns gebundeld in Binnenkort in dit theater; in 2016 verscheen een verzamelbundel van haar poëzie: Jij bent de verkeerde en alle andere gedichten tot nu toe, in 2017 gevolgd door de bundel Meervoudig afwezig. In 2017-2018 was Perquin de Dichter des Vaderlands.