Opium
AVROTROS

Het gesprek - Bram Suijker (27 januari 2023)

  1. Podcastschevron right
  2. Opiumchevron right
  3. Het gesprek - Bram Suijker (27 januari 2023)

vr 27 januari 2023

Brecht van Hulten praat met acteur Bram Suijker over zijn rol in de voorstelling Every brilliant thing van het Nationale Theater.

Met Every Brilliant Thing creëerde Duncan Macmillan, bekend van de theaterhit People, places & things, een hartverwarmende monoloog die een zegetocht maakte over de wereld. Nu is het de beurt aan acteurs Tamar van den Dop en Bram Suijker om de Nederlandse theaters te veroveren met deze humoristische voorstelling, die met een ontwapenende echtheid een licht schijnt op depressie.

Een kind van zeven begint te schrijven aan een lijst met alle dingen die het leven de moeite waard maken. Terwijl het kind opgroeit, groeit de lijst mee. De stem van Nina Simone. De geur van oude boeken. Dromen dat je vliegt. Als er een miljoen dingen op staan blijkt de lijst, die begon als steun voor een depressieve moeder, een reddingsboei voor het inmiddels volwassen kind.

Het stuk van Duncan Macmillan kan gespeeld worden door elke acteur, ongeacht leeftijd, gender(identiteit) of etnische achtergrond. Macmillan daagt makers van over de hele wereld uit om er hún tekst van te maken en dat is precies wat Het Nationale Theater dit seizoen doet door twee acteurs deze tekst op de planken te laten brengen. Regisseur Erik Whien heeft Bram Suijker en Tamar van den Dop de vrijheid gegeven om de tekst en het spel persoonlijk te maken. Zo verschilt de lijst met briljante dingen per acteur en gebruiken ze referenties die op hun lijf geschreven zijn.

Zo ontstaan twee verschillende versies van hetzelfde verhaal en maken de bijdragen van de medevertellers in de zaal elke avond uniek.