Opium
AVROTROS

Het gesprek - Sevilay Maria van Dorst en Noraly Beyer (10 maart 2023)

  1. Podcastschevron right
  2. Opiumchevron right
  3. Het gesprek - Sevilay Maria van Dorst en Noraly Beyer (10 maart 2023)

vr 10 maart 2023

Brecht van Hulten praat met fotograaf Sevilay Maria van Dorst over haar boek  PR:OUD – Trots op leeftijd, én met journalist Noraly Beyer, één van de geportretteerden in het boek. 

In de regel komen afbeeldingen van ouderen in twee smaken. Met kromme rug en rollator, verdrietig uit het raam starend, óf met een volle bos haar en stralende lach genietend van het uitzicht op een of andere bergtop. De beeldtaal hiervan is duidelijk: oud worden is een tamelijk naargeestig proces, waar je alleen aan kan ontsnappen door het behoud van een jeugdige uitstraling en een sportief lijf.

Dit gedachtegoed sijpelt door in alle uithoeken van onze samenleving. Het kleurt onze houding tegenover onze eigen veroudering en zet een grote groep mensen weg als potentieel zielig of op zijn minst minder waardevol.

Hoogste tijd om afscheid van deze vastgeroeste (denk)beelden te nemen. Immers: hoe leuk zou het zijn om oud te kunnen worden in een maatschappij die levenservaring en leeftijd wel op waarde weet te schatten.

PR:OUD – Trots op leeftijd, is een initiatief van Micaela Bartels en Sevilay Maria van Dorst. In het koffietafelboek fungeren 40 spraakmakende Nederlanders als rolmodel én inspiratiebron om de gangbare stereotypen van ‘ouderdom’ te weerleggen.

De beelden zijn in groot formaat te zien tijdens een expositie in de passage van De Hallen te Amsterdam: 6 maart t/m 30 april 2023. Kijk voor meer info: www.pr-oud.com