Scheppingsdrift
EO

#3 - Mozes in het biezen mandje (S02)

  1. Podcastschevron right
  2. Scheppingsdriftchevron right
  3. #3 - Mozes in het biezen mandje (S02)

ma 22 november 2021

Deze aflevering gaat over Mozes en ook weer niet. Eigenlijk gaat over een coalitie van verzetsvrouwen. Mozes is een van de belangrijkste Bijbelse helden. Hij is de man van de 10 plagen, hij leidt het volk Israël weg uit Egypte, door de Rode Zee, naar het beloofde land. Maar we gaan het niet hebben over hem. In de schaduw van Mozes, staat een vijftal vrouwen. Vijf vrouwen zonder wie Mozes nooit zijn eerste verjaardag had gehaald: twee vroedvrouwen, een moeder, een zus en een prinses.

Allard Amelink bespreekt het in deze aflevering van Scheppingsdrift met het vaste panel van dit seizoen: Lieke Wijnia, conservator van het Museum Catharijneconvent in Utrecht; Ab Nieuwdorp, presentator van De Klassieken op NPO Radio 4; en theoloog en schrijver Alain Verheij.

Ze bespreken onder meer kunstwerken van Frida Kahlo en Simeon Solomon; muziek van Händel en de onbekende compoinsten Adolph Marx en Arthur Rubinstein; Schindler's List en Das Leben der Anderen; en het boek Alleen in Berlijn van Hans Fallada. En de twee grootste muziekdiva's van de jaren '90 komen voorbij: Mariah Carey en Whitney Houston.

Overzicht van de besproken kunst: