Het Verhaal
NTRVPRO

#22 - Hilversumse Muziekschatten | De meesterproef van Benedict Silberman (S03)

  1. Podcastschevron right
  2. Het Verhaalchevron right
  3. #22 - Hilversumse Muziekschatten | De meesterproef van Benedict Silberman (S03)

do 15 december 2022

Het Vioolconcert van Benedict Silberman werd in 1950 voor het eerst en voor het laatste uitgevoerd. Nu in Hilversumse Muziekschatten een nieuwe opname. 

Benedict Silberman wordt in 1901 in een muzikaal gezin in Helsinki geboren. In 1914 verhuist het gezin naar Amsterdam waar hij al op jonge leeftijd tot het Amsterdams Conservatorium wordt toegelaten, waar hij onder meer les krijgt van Sem Dresden en Bernard Zweers. Tien jaar later studeert hij af.

In 1925 componeert hij het Vioolconcert en zet daarbij hoog in; hij draagt het concert op aan niemand minder dan de vermaarde violist Alexander Schmuller. Maar door diens overlijden wordt de première uitgesteld, pas in 1950 zal het onder zijn leiding en met zijn Promenade Orkest in première gaan. Er bestaat een glasplaat van die opname, maar die heeft de tand des tijds maar nauwelijks doorstaan. Niets in dit werk verraadt al zijn toekomst als componist, arrangeur en dirigent van licht-klassieke muziek. Het vioolconcert is namelijk een grootschalig hyper-romantisch werk dat in zijn expressie - met chromatiek en extreme melodische sprongen - eerder aan Erich Wolfgang Korngold of Alban Berg doet denken dan aan lichtklassiek; een ware meesterproef.

  • Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Chloe Rooke
    Nadia Wijzenbeek (viool)

Luister ook naar de podcast 'Muziek tot leven'