Het Verhaal
NTRVPRO

#1 - De pianist met één hand | Pionierswerk (S07)

  1. Podcastschevron right
  2. Het Verhaalchevron right
  3. #1 - De pianist met één hand | Pionierswerk (S07)

wo 1 februari 2023

Het verhaal van Paul Wittgenstein, telg van een van de rijkste families van Oostenrijk, is fascinerend. Hij wilde maar een ding: pianist worden, maar aan het begin van de Eerste Wereldoorlog wordt zijn rechterarm kapotgeschoten in een confrontatie met het Russische leger. Het brengt een keten van gebeurtenissen op gang (om te beginnen leert hij zichzelf pianospelen met de linkerhand) die meer dan een eeuw later uitmondt in het Wittgenstein Project.

Tien jaar geleden ontdekte pianist Folke Nauta dat de ringvinger en pink van zijn rechterhand niet goed meer begonnen te functioneren. Die aandoening heet focale dystonie. Hij stond voor de keuze: een andere carrière of muziek zoeken geschreven voor de linkerhand. Na een lange zoektocht ontdekte hij de kamermuziek die speciaal geschreven is voor Paul Wittgenstein, in de jaren 20 en 30. Hij betrok het Prisma Strijktrio en klarinettist Lars Wouters van den Oudenweyer erbij, en zo ontstond het Wittgenstein Project. Samen nemen ze nu voor het eerst de bijzondere kamermuziek integraal op.

In het tweede deel van deze eerste aflevering beschrijft historicus Luc Panhuysen de maatschappelijke context van de jeugd van Paul: bourgeois jongen in een tijd dat het Keizerrijk begon te imploderen en er massabewegingen opkwamen.