Presentator

Hans van den Boom

  1. Presentatorenchevron right
  2. Hans van den Boom
Hans van den Boom is voor liefhebbers van klassieke muziek al tijden een vertrouwde naam. Sinds jaar en dag presenteert hij voor de AVRO klassieke-muziekprogramma's op NPO Klassiek. Namens AVROTROS presenteert hij de programma's Het Zondagochtend Concert en Spiegelzaal.

Hans werd in 1956 in Oss geboren. Na het Atheneum ging hij naar de School voor Journalistiek in Utrecht. Via een stage bij STAD Radio Amsterdam kreeg hij zijn eerste baan bij de radio. Meer dan tien jaar (1978-1989) werkte Hans bij deze Amsterdamse omroep als redacteur, verslaggever en presentator. "Het was een prachtige tijd", zoals hij het zelf omschrijft, "waarin in Amsterdam van alles en nog wat aan de hand was. Ook een tijd waarin ik veel dingen tegelijk deed en vreselijk snel vreselijk veel leerde.."


AVRO

In de weekenden maakte hij programma's over zijn grootste passie: de klassieke muziek. Mede daarom werd hij in 1990 door de AVRO uitgenodigd om in Hilversum te komen werken. Sindsdien heeft hij daar aan heel wat NPO Klassiek-programma's meegewerkt: hij presenteerde jarenlang de fameuze concerten vanuit het Kurhaus in Scheveningen, alsmede de concerten van het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij was samensteller van 'n Uurtje Opera en presenteerde het Avondconcert.


Sinds 1994 (!) verzorgt hij de presentatie van de wekelijkse klassieke concerten op de zondagmorgen in het Amsterdamse Concertgebouw (Het Zondagochtend Concert) en presenteert hij (voorafgaande aan het Zondagochtend Concert) ook het gevarieerde en speelse radioprogramma Spiegelzaal. Daarnaast presenteerde hij 3 keer per week het luchtige lunchprogramma Licht op Vier, tussen 12 en 14 uur. Inmiddels presenteert Hans óók klassieke TV programma's van de AVROTROS, waaronder het Prinsengrachtconcert en concerten van het Koninklijk Concertgebouworkest.


Naast zijn radio- en TV-werkzaamheden in Hilversum presenteert hij ook (openlucht-) concerten en evenementen elders in het land en verzorgt hij regelmatig lezingen over klassieke muziek. Enkele jaren was hij gastdocent aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Hans van den Boom zingt met zijn baritonstem graag het grote operarepertoire, maar hij doet dat alleen in de beslotenheid van zijn eigen auto.