Presentator

Leonard Evers

  1. Presentatorenchevron right
  2. Leonard Evers
Leonard Evers (Heerlen, 1985) is componist en dirigent. Na het afronden van een bachelor Literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden en trompetlessen aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, studeerde hij Compositie en Arrangeren aan Codarts Conservatorium, Rotterdam. Leonard presenteert sinds 2021 het AVROTROS Vrijdagconcert op NPO Klassiek.

"Als kind kroop ik altijd graag tot in de luidspreker om maar zo dicht mogelijk bij muziek te zijn. Dat doe ik niet meer dagelijks, maar ik vind muziek nog wel het allergrootste avontuur in mijn leven.


Ik heb in mijn dagelijks leven een paar petten op. Ik ben componist en componeer veel voor muziektheater. Het fijne daaraan is dat muziek daarin een hele grote functie heeft én tegelijkertijd de flexibiliteit om alle vormen aan te nemen. Ik heb in muziektheater de vrijheid te flirten met alle muziek die me aantrekt en hoef me niet star aan een bepaald idioom te houden.


Verder ben ik dirigent. Dat vind ik fijn want ik wil niet alleen maar op mijn zolderkamer zitten (die overigens helemaal niet vervelend is met uitzicht over Leiden), maar wil ook met musici werken. Het dirigeren vereist weer een heel andere mindset dan componeren. Waar je bij componeren langzaam alles overweegt, moet je bij dirigeren snel en intuïtief beslissingen nemen én krijg je meteen klinkend terug wat je doet. Die afwisseling is heerlijk.


En dan ben ik dus ook sinds kort presentator van het AVROTROS Vrijdagconcert! Dat maakt de ontwikkeling van componeren op mijn zolderkamer naar echt connectie met jou, het publiek, helemaal af! Er is natuurlijk geen mooiere baan dan elke week naar een fantastisch concert te moeten en ik geniet er enorm van al die geweldige muziek op de radio met jou te delen!


In mijn vrije tijd waag ik regelmatig een salsa-dansje, hang ik aan de klimmuur en hou ik enorm van koken, wijn en oeverloze avonden met vrienden die meestal weer eindigen in het luisteren naar nieuwe muziek!"