Speellijst

De mooiste orgelmuziek

  1. Speellijstenchevron right
  2. De mooiste orgelmuziek

Het orgel wordt al eeuwenlang de koning van de muziekinstrumenten genoemd. Het instrument is geliefd om zijn veelheid aan registers en klankmogelijkheden, van intiem tot imposant. Ben je orgelliefhebber of nieuwsgierig naar hoe het klinkt als alle registers open worden getrokken? De EO biedt je deze speellijst met de mooiste orgelmuziek. 60 minuten lang vol op het orgel bij NPO Klassiek!

Orgelmuziek

Over het orgel

Rond 250 voor Christus vond Ktesibios uit Alexandrië het eerste type orgel uit, de hydraulos. Letterlijk is dat het Griekse woord voor ‘waterpijp’ of ‘waterfluit’, eigenlijk een soort luchtorgel.

In het kort is een orgel een blaasinstrument dat zijn oorsprong heeft in de fluit. In de loop der tijd is het orgel met kleine aanpassingen doorontwikkeld tot zijn huidige vorm. De panfluit lijkt (door zijn aaneengeschakelde pijpen met vaste lengtes) al een beetje op een orgelfront, wat zich in de loop der jaren steeds meer ontwikkeld heeft tot de vorm die we nu kennen vanuit kerken of bijvoorbeeld het Concertgebouw in Amsterdam.

Ook leuk: in Alle Registers Open gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met bekende Nederlandse organisten:

Alle Registers Open

Alle Registers Open

Nederland is een orgelparadijs: Sander Zwiep en Matthias Havinga nemen je mee op orgeltour:

Voor het orgel de kerk in

Voor het orgel de kerk in

Sander Zwiep vertelt je alles over de orgels van de Parijse kathedraal de Notre-Dame:

Orgels van de Notre-Dame

Orgels van de Notre-Dame

Ster advertentie
Ster advertentie