Zing mee: De Nieuwe Wereld

Zing mee: De Nieuwe Wereld

Zing mee: De Nieuwe Wereld

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond in een vrouwenkamp op Sumatra iets bijzonders plaats. De gevangenen zochten in het kamp naar een manier om alle ellende het hoofd te kunnen bieden. Ze herinnerden zich klassieke muziekstukken, maar hadden geen muziekinstrumenten tot hun beschikking. Daarom besloten ze de orkestmuziek te gaan zingen, zonder woorden. Het zogeheten stemmenorkest voerde in het kamp muziek uit van o.a. Antonín Dvořák, het Largo uit zijn Negende symfonie 'Uit de Nieuwe Wereld'.

De muziek bood de vrouwen troost en kracht om te overleven. In het kader van 75 jaar bevrijding heeft NPO Klassiek in 2020 een vierstemmig vocaal arrangement laten maken van het Largo van Dvořák, geschikt voor een ensemble of koor met sopraan, alt, tenor en bas. Met gratis downloadbare bladmuziek, een professionele opname van het arrangement en meezing-versies waarin steeds een andere stem is uitgelicht. Voor het instuderen zijn er ook zangtips van Francis van Broekhuizen.

Het arrangement van Dvořáks Largo is gemaakt door Wijnand van Klaveren, gebaseerd op de versie die Margaret Dryburgh en Norah Chambers in het kamp maakten. Alle partijen zijn ingezongen door het Groot Omroepkoor o.l.v. Klaas-Jan de Groot.

Hoe het stemmenorkest tot stand kwam

Virtueel Bevrijdingskoor

Omdat veel zangers tijdens de coronacrisis niet samen konden zingen, hebben we alle zangers de mogelijkheid geboden om online deel te nemen aan het Virtueel Bevrijdingskoor.

Andere edities van Speel mee

In eerdere edities van Speel mee met Klassiek stonden o.a. Summertime van George Gershwin, het Kerstlied Joy to the World en Erbarme dich uit de Matthäus Passion centraal. Bekijk hier eerdere edities van Speel mee:

Over Speel mee

Speel mee met Klassiek is hét platform van NPO Klassiek om amateurmusici thuis plezier aan muziek te laten beleven. Onder begeleiding van professionele musici kun jij thuis op je eigen tempo een klassiek stuk instuderen.

Wij bieden amateurmusici alles aan om het stuk onder de knie te krijgen. Van elk nieuw muziekstuk in het project Speel mee met Klassiek krijg je een perfecte meespeelopname, uitgevoerd door professionele musici uit het Radio Filharmonisch Orkest of het Groot Omroepkoor. Zo kun je horen hoe het muziekstuk klinkt op jouw instrument. Daarnaast kun je de bladmuziek downloaden én kun je een audio-versie vinden waarbij jouw partij of zangstem is weggelaten. Voel je een solist, begeleid door professionele musici!

In eerdere edities van Speel mee met Klassiek stonden o.a. Summertime van George Gershwin, het Kerstlied Joy to the World en Erbarme dich uit de Matthäus Passion centraal.