Uitzending gemist
AVROTROS

Een goedemorgen met... Nynke de Jong

  1. Gemiste uitzendingenchevron right
  2. Een goedemorgen met... Nynke de Jong

Zaterdag 18 mei presenteert journaliste, podcastmaakster en schrijfster Nynke de Jong Een goedemorgen met...

Bekijk de speellijst van deze uitzending

Ze had eigenlijk Geschiedenis willen studeren, maar het werd Nederlands. Ze had ook eigenlijk docent willen worden, maar ze werd schrijfster en podcastmaker.

Nynke de Jong, geboren in 1985 in het Friese Goënga, groeit op in een muzikaal gezin, zelf leert ze trompet en bugel spelen. Al tijdens de middelbare school schrijft ze voor de Kunstbende en werkt ze mee aan een jongerenprogramma van Omrop Fryslân. Ook tijdens haar studie Nederlandse Taal en Cultuur in Utrecht schrijft ze, voor oa de website van tijdschrift Viva. Nog voor ze haar scriptie afrondt, publiceert ze met wielrenster Marijn de Vries het boek Vrouw en Fiets en vraagt Claudia de Breij haar als side-kick op 3FM.

De Jong schrijft in de daaropvolgende periode columns en artikelen voor onder meer de Leeuwarder Courant en het AD, NRC Next, Viva en Volkskrant Magazine en schrijft nog een boek: Vrouw kijkt Sport.

Ook verschijnt ze regelmatig op televisie, in talkshows en sportprogramma’s. In 2015 werd ze tweede in het tv programma De Slimste Mens en momenteel is ze panellid van het RTL Programma Beat the Champions.

Afgelopen jaren maakte De Jong daarnaast meerdere succesvolle podcasts, waaronder Ik ken Iemand dieChefs de Mission en Alle Geschiedenis Ooit - zo is ze toch nog terug bij haar eerste liefde Geschiedenis.

Dit najaar gaat De Jong het theater in, samen met Esther Groenenberg. Hun voorstelling Het leven: een handleiding is vanaf 4 oktober te zien in heel Nederland.