Componist

Ralph Vaughan Williams

foto: ANPfoto: ANP
  1. Componistenchevron right
  2. Ralph Vaughan Williams

Wie was Ralph Vaughan Williams?

Ralph Vaughan Williams was een belangrijke Britse componist uit de twintigste eeuw. Hij verweefde zijn vloeiende muziekstijl met Engelse volksmuziek.


Snelle weetjes

  • Geboren: 12 oktober 1872, Down Ampney (Verenigd Koninkrijk)
  • Gestorven: 26 augustus 1958, Londen (Verenigd Koninkrijk)
  • Getrouwd met: Ursula Vaughan Williams (geh. 1953–1958), Adeline Fisher Vaughan Williams (geh. 1897–1951)
  • Bekendste stukken: The lark ascending, Fantasia on a theme by Thomas Tallis, Fantasia on Greensleeves, A sea symphony, A pastoral symphony, Three Shakespeare Songs
  • Interessant: heeft het thema waar hij zijn Fantasia on a theme by Thomas Tallis op componeerde zelf ontdekt.

In het kort

Al op vroege leeftijd verzamelde Ralph Vaughan Williams Engelse volksmuziek. Als componist zou hij deze liefde combineren met een gedegen muzikale opleiding. Vanaf 1890 studeerde hij namelijk aan de Royal Academy of Music in Londen, het Trinity College van de Universiteit van Cambridge en in 1896 opnieuw in Londen, waar hij bevriend raakte met Gustav Holst. Verder studeerde hij 1897 bij Max Bruch in Berlijn. In 1908 was Vaughan Williams de laatste leerling van niemand minder dan Maurice Ravel, tot genoegen van de Franse componist: "Hij is de enige leerling niet mijn muziek schrijft”, zei Ravel over hem.

In 1910 publiceerde Vaughan Williams zijn eerste grote werk, A sea symphony - in feite een grote cantate voor solisten, koor en orkest op een tekst van Walt Whitman. In hetzelfde jaar werd ook zijn Fantasia on a Theme of Thomas Tallis gepubliceerd. In 1913 volgde A London Symphony. Vaughan Williams zou in totaal negen symfonieën componeren. Vanaf 1919 werd Vaughan Williams compositieleraar aan het Royal College of Music in Londen.

Ster advertentie
Ster advertentie