Componist

Thomas Tallis

foto: Wikimedia Commonsfoto: Wikimedia Commons
  1. Componistenchevron right
  2. Thomas Tallis

Wie was Thomas Tallis?

Thomas Tallis was een Engelse componist uit de Renaissance. In zijn lange leven diende hij vier vorsten en schreef hij veel kerkelijke vocale muziek.


Snelle weetjes:

  • Geboren: mogelijk in 1505, Kent of Leicestershire (Verenigd Koninkrijk)
  • Gestorven: 23 november 1585, Greenwich (Verenigd Koninkrijk)
  • Getrouwd met: Joan Tallis (geh. 1552–1585)
  • Bekendste stukken: Spem in alium, If ye love me, Mis voor vier stemmen
  • Interessant: was de leraar van William Byrd

Klassieke Mysteries: #1 - Mini-Mysterie: Waar zijn de resten van Thomas Tallis? (S03) - Klassieke Mysteries

Er is onduidelijkheid over het geboortejaar van Thomas Tallis, maar ook over zijn jeugdjaren is slechts weinig bekend. Zijn naam duikt op door zijn positie als organist van de Abbey of The Holey Cross in Waltham. In 1540 vestigde hij zich in Canterbury en twee jaar later werd hij lid van de Chapel Royal. Hij zou deze functie de rest van zijn leven blijven vervullen en daarmee vier vorsten dienen. In 1575 kregen Thomas Tallis en William Byrd van Elizabeth I het alleenrecht om muziek uit te geven.

Tallis draagt veel bij aan de ontwikkeling van muziek voor toetsinstrumenten. Helaas is slechts weinig muziek bewaard gebleven. Nu is hij vooral bekend van zijn kerkelijke vocale muziek - hij was een van de eerste componisten die Engelse teksten op muziek zette voor kerkelijk gebruik. Het oeuvre van Thomas Tallis bestaat onder meer uit missen, magnificats, lamentations, motetten, psalmen, anthems en wereldlijke vocale- en instrumentale muziek. De Britse componist Ralph Vaughan Williams verkreeg begin twintigste eeuw voor het eerst bekendheid met zijn Fantasia on a theme by Thomas Tallis voor strijkkwartet en strijkorkest.

Ster advertentie
Ster advertentie