Componist

Richard Strauss

foto: Wikimedia Commonsfoto: Wikimedia Commons
  1. Componistenchevron right
  2. Richard Strauss

Wie was Richard Strauss?

Richard Strauss was een Duitse componist die leefde in de negentiende en twintigste eeuw. Hij schreef symfonische gedichten en opera's maar ook kamermuziek.


Snelle weetjes

  • Geboren: 11 juni 1864, München (Duitsland)
  • Gestorven: 8 september 1949, Garmisch-Partenkirchen (Duitsland)
  • Getrouwd met: Pauline de Ahna (geh. 1894–1949)
  • Bekendste stukken: Also sprach Zarathustra, Eine Alpensinfonie, Der Rosenkavalier, Salomé, Ein Heldenleben, Elektra, Vier letze Lieder, Vioolsonates, Methamorphosen


In het kort

Richard Strauss groeide op in een muzikaal gezin en begon al vroeg met componeren. Op zijn zeventiende werden zijn eerste werken uitgegeven en opgevoerd. Na zijn studie werd hij dirigent in München en Berlijn. In 1905 beleefde hij zijn echte doorbraak met de opera Salomé, waarna hij nog een aantal andere succesvolle opera's schreef. Na de Eerste Wereldoorlog verhuisde Strauss naar Wenen, waar hij dirigent werd bij de opera. Zijn laatste werken, Vier letzte Lieder en Metamorphosen, worden beschouwd als een afscheid van het leven en de negentiende-eeuwse Romantische cultuur.

Wist je dat...

  • Richard Strauss Ein Heldenleben schreef voor dirigent Willem Mengelberg en het Koninklijk Concertgebouworkest?
  • hij zich specialiseerde in kaartspelen om geld bij te verdienen? Hij verdiende veel geld met componeren, maar zijn vrouw gaf hem maar weinig zakgeld.
Ster advertentie
Ster advertentie