Componist

Philip Glass

foto: ANPfoto: ANP
  1. Componistenchevron right
  2. Philip Glass

Wie is Philip Glass?

Philip Glass is een belangrijk Amerikaans componist en één van de grondleggers van minimal music. Hij staat bekend om zijn cyclische, repetitieve muziekstijl.

Snelle weetjes

Geboren: 31 januari 1937, Baltimore (Verenigde Staten)
Getrouwd met: Candy Jernigan (geh. 1991–1991), JoAnne Akalaitis (geh. 1965–1980)
Bekendste stukken: The Hours, Einstein on the Beach, Koyaanisqatsi

Philip Glass is opgegroeid in Baltimore. Aan de universiteit van Chicago studeerde hij wiskunde en filosofie, maar hij wilde componist worden. Nadat hij op zijn negentiende al afstudeerde, ging hij dwarsfluit studeren aan het conservatorium. Vervolgens verdiepte hij zich verder in muziek aan de Juilliard School of Music.

Inspiratie in Parijs bij Nadia Boulanger

Omdat Glass zich niet kon vinden in wat destijds doorging voor moderne muziek, verhuisde hij naar Europa. Daar studeerde hij bij de legendarische pedagoog Nadia Boulanger (die ook aan Aaron Copland, Virgil Thomson en Quincy Jones les heeft gegeven). Ook kreeg hij les van de Franse componist Darius Milhaud.

In Parijs bestudeerde Glass Bach, Mozart, Schönberg, Berg en Stockhausen, maar hij kreeg ook de opdracht om Indiase muziek om te zetten in Westerse muzieknotaties. Om dit werk te kunnen verrichten, vertrok hij naar India. Hij werkte in die jaren nauw samen met sitarvirtuoos en componist Ravi Shankar. Zijn verblijf in India en de samenwerking met Ravi Shankar hebben een enorme invloed op zijn werk gehad.

De muziekstijl van Philip Glass

In 1967 keerde Glass terug naar New York en richtte hij zijn Philip Glass Ensemble op. In die tijd componeerde hij zijn eerste stukken in de minimale stijl waar hij bekend om is komen te staan. Zijn werk is namelijk gebaseerd op herhaling, waarbij de muzikale figuren gestructureerd worden volgens het principe van de toevoeging (additieve methode van Indiase oorsprong). Zo kreeg de nieuwe muzikale stijl die Glass ontwikkelde de naam 'minimal music'. Glass zelf spreekt spreekt liever over zichzelf als een componist die muziek maakt met ‘repetitieve structuren’.

Zijn stijl vertoont verwantschap met het werk van Steve Reich, Morton Feldman, John Adams, Terry Riley en La Monte Young. Die laatste wordt als grondlegger van de beweging beschouwd. De ijzersterke, hypnotiserende muziek van Philip Glass varieert van heel verstild tot uiterst manisch. Hij heeft meer dan twintig kleinere en grote opera’s, tien symfonieën, vijf strijkkwartetten, twee pianoconcerten en concerten voor viool, pauk en saxofoonkwartet en orkest gecomponeerd.

Zijn bekendste opera is Einstein on the Beach. Glass werkt hij ook regelmatig met filmmakers. Zo heeft hij filmmuziek gecomponeerd voor onder meer Koyaanisqatsi en The Hours.

Filmmuziek Top 200

De Filmmuziek Top 200 was een feest! Op donderdag 7 en vrijdag 8 maart hoorde je de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks bij NPO Klassiek.

🍿 Bekijk de lijst van 2024

🎬 Meer Filmmuziek

Ster advertentie
Ster advertentie