Componist

Anne Dudley

foto: ANPfoto: ANP
 1. Componistenchevron right
 2. Anne Dudley

Wie is Anne Dudley?

Anne Dudley is een Britse (film)componist. Ze schreef meer dan veertig soundtracks. Haar bekendste composities waren voor films en series als The Full Monty, Tristan & Isolde, Mamma Mia, Poldark en de Nederlandse film Zwartboek. Ze is één van drie vrouwen die ooit een Oscar won.

Snelle weetjes:

 • Volledige naam: Anne Jennifer Beckingham Dudley
 • Geboren: 7 mei 1956, Chatham (Engeland)
 • Getrouwd: Roger Dudley
 • Kinderen: Angela
 • Bekendste soundtracks: The Full Monty, American History X, Zwartboek, Mamma Mia: Here we go again en Poldark
 • Interessant: heeft ook een Grammy Award gewonnen voor het lied Peter Gunn

De popcarrière van Anne Dudley

Na haar klassieke muziekstudie aan de Royal College of Music in Londen begon de carrière van Dudley in de popmuziek. Begin jaren tachtig arrangeerde ze popmuziek voor de Britse muziekproducent Trevor Horn. Ook maakte ze deel uit van de avant-garde popband Art of Noise. De band was innovatief door popmuziek te mixen met synthesizers, computertechnieken en klassieke instrumenten, waardoor nieuwe sounds werden ontwikkeld. Hiermee was de band een voorbeeld voor velen. Met een vernieuwde versie van het lied Peter Gunn, van de Amerikaanse filmcomponist Henry Mancini (beroemd om zijn Pink Pather-thema), won Art of Noise een Grammy Award in 1987.

Ook arrangeerde ze muziek voor beroemde popartiesten, waaronder Robbie Williams, Seal en Elton John, en bands als ABC en The The.

Ook interessant

De Mengtafel

De Mengtafel

Anne Dudley een veelzijdige componist

Na haar succes in de jaren tachtig op het poppodium, maakt ze sinds de jaren negentig furore als filmcomponist. Haar klassieke opleiding in combinatie met haar ruime ervaring met elektronische muziek zorgt ervoor dat Dudley zeer uiteenlopende soundtracks componeert.

Quote

Ik denk dat de combinatie van elektronica en orkestmuziek absoluut meeslepend en opwindend kan zijn, als je het goed doet.

Anne Dudley

Dudley schrijft dan ook voor verschillende filmgenres. Zo heeft ze de indringende soundtrack gemaakt voor de dramafilm American History X, schreef ze vrolijke, energieke score voor de musicalfilm Mammia Mia: Here we go again en componeerde ze dromerige muziek voor het kostuumdrama Poldark.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Haar muziek voor de komediefilm The Full Monty leverde haar een Oscar op.

Quote

Mijn favoriete werk is 'The Full Monty', omdat ik er een Oscar voor heb gekregen. Het was echt hard werken. Soms is komedie niet echt een lachertje om te doen.

Anne Dudley

Dudley is overigens niet alleen actief in de film- en televisiewereld. Ze heeft ook muziek gecomponeerd voor commercials van bekende merken als Reebok, Guinness en Volvo.

De samenwerking tussen regisseur Paul Verhoeven en Anne Dudley

De Nederlandse regisseur Paul Verhoeven werkt graag samen met Anne Dudley. Ze hebben inmiddels drie keer de handen ineengeslagen. Hun samenwerking begon met de Nederlandse oorlogsfilm Zwartboek in 2006. In 2016 componeerde Dudley de score voor de Franse film Elle. Deze film werd genomineerd voor een Oscar en een BAFTA Award. In 2021 werkten ze nogmaals samen voor het historische drama Benedetta.

Quote

Filmmuziek is de laatste artistieke bijdrage, en een beslissende. Als die fout is, heb je grote problemen. Als die goed is, dan heb je een betere film dan je vooraf ooit zou hebben kunnen denken.

Paul Verhoeven

Luister naar een deel van de soundtrack van Zwartboek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De ambities van Anne Dudley

Dudley heeft zich nooit toegelegd op slechts één genre. Ze heeft muziek gearrangeerd en gecomponeerd voor popartiesten, bands, films, series en commercials en heeft daarnaast meerdere albums uitgebracht. Inmiddels heeft ze ook twee korte opera's op haar naam staan en is ze in 2001 benoemd tot eerste componist bij het BBC Concert Orchestra. Ze heeft dus al een prachtig oeuvre, maar blijft gretig voor meer. In 2022 zal ze muziek componeren voor de Britse dramaserie Signora Volpe!

Wist je dat...

 • Dudley bedreven is op het keyboard?
 • ze de bijnaam 'meester der melodieën' heeft gekregen van mede-bandlid Gary Langan?
 • ze de strijkers heeft gedirigeerd bij het nummer The Look of Love van de Britse band ABC? Dit nummer bestormde in 1982 de Europese hitlijsten.

Gerelateerde podcast

Muziek is een vrouwelijk woord

Muziek is een vrouwelijk woord

Ster advertentie
Ster advertentie