Componist

Yann Tiersen

foto: ANP
 1. Componistenchevron right
 2. Yann Tiersen

Wie is Yann Tiersen?

Yann Tiersen is een Franse componist. Hij is bekend van zijn filmscores voor Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain (Amélie) en Goodbye, Lenin!

Snelle weetjes:

 • Volledige naam: Yann Tiersen
 • Geboren: 23 juni 1970, Brest (Frankrijk)
 • Getrouwd: Emilie Quinquis (geh. in 2016)
 • Kinderen: Liese en Elliot
 • Bekendste soundtracks: Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain (Amélie) en Goodbye, Lenin!
 • Interessant: de score voor Amélie is altijd van een plekje verzekerd in de Klassieke Top 400 en de Filmmuziek Top 50 van NPO Radio 4!

De veelzijdige muzieksmaak van Yann Tiersen

Al op jonge leeftijd had Tiersen interesse voor muziek en leerde hierdoor zeer veel instrumenten bespelen, waaronder piano, viool, gitaar, accordeon en melodica. Na zijn klassieke vorming verschoof zijn interesse richting de rock. In de jaren tachtig sloot hij zich aan bij rock-achtige groepen in Rennes. Na deze periode begon hij met het schrijven van muziekstukken voor theater en korte films. In 1995 verscheen zijn eerste album La valse des monstres. Zijn album Le Phare, dat hij in 1998 uitbracht, zorgde voor een internationale doorbraak.

Inmiddels is de Franse componist ook regelmatig achter een draaitafel te vinden. Zo maakt hij niet alleen rock- en filmmuziek, maar ook elektronische en klassieke muziek. Met zijn veelzijdige repertoire tourt hij over de hele wereld.

Yann Tiersen staat regelmatig op een podium.

Tiersens stijl is moeilijk te categoriseren, maar is verwant aan minimalisme, eigentijds klassiek, folktronica en post-rock. Daarnaast is hij bekend om zijn opvallende en originele instrumentkeuze. Hij gebruikt zelfs objecten, waaronder een typmachine, om muziek mee te maken.

De internationale doorbraak van Yann Tiersen als filmcomponist

Tiersen brak wereldwijd door met zijn filmscore voor Amélie. Daarmee scoorde hij platina in de VS en in Duitsland en won hij meerdere internationale filmprijzen. Ook zijn muziek voor de film Goodbye Lenin! werd zeer gewaardeerd bij het grote publiek.

Tiersen niet graag werkzaam in filmwereld

Tiersen staat niet graag te boek als filmcomponist. In een interview heeft hij aangegeven dat hij wellicht nee had moeten zeggen tegen het maken van de score voor Amélie. Daarnaast wil hij liever niet meer werken voor de filmwereld, omdat het voornamelijk zou draaien om geld.

Quote

Ik heb per ongeluk soundtracks gemaakt. Voor mij is het componeren van muziek niet zo serieus. Het is echt organisch en instinctief. Bij het componeren van soundtracks werk je met een regisseur samen die stomme dingen zegt als 'Ik wil dat de muziek oranje is'. Het maakt mij gek.

Yann Tiersen

Wist je dat...

 • Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain werd genomineerd voor vijf Oscars?
 • filmregisseur Jean-Pierre Jeunet eigenlijk de Engelse minimalistische componist Michael Nyman op het oog had voor de score van Amélie? Toen hij werd geattendeerd op muziek van Tiersen veranderde hij zijn voorkeur.
 • Tiersen ook in de leer is geweest voor dirigent? Hij stopte echter met zijn klassieke muziekopleiding om te kunnen spelen in rockbands.

Gerelateerde podcast

Nieuwe Filmmuziek Op 4

Nieuwe Filmmuziek Op 4

Filmmuziek Top 200

De Filmmuziek Top 200 was een feest! Op donderdag 7 en vrijdag 8 maart hoorde je de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks bij NPO Klassiek.

🍿 Bekijk de lijst van 2024

🎬 Meer Filmmuziek

Ster advertentie
Ster advertentie