Evenement

Franco Fagioli in Händels opera Tolomeo

foto: Franco Fagioli (c) Julian Laidig
  1. Evenementenchevron right
  2. Franco Fagioli in Händels opera Tolomeo

In Londen vierde Händel triomfen met zijn Italiaanse opera’s. De titelrol van Tolomeo componeerde hij voor de beroemde castraat Senesino. Dat wordt genieten, als de ster-countertenor Franco Fagioli deze rol vertolkt.

Concertgebouw, 25 mei 2024

Kammerorchester Basel
Il Giardino Armonico

Giovanni Antonini, dirigent

Tolemeo: Franco Fagioli, countertenor
Alessandro: Christophe Dumaux, countertenor
Seleuce: Giulia Semenzato, sopraan
Araspe: Riccardo Novaro, bas
Elisa: Giuppina Bridelli, mezzosopraan

Händel
- Tolomeo, Re di Egitto (met financiële ondersteuning van de Stichting Vrienden van de Matinee)

Rivalen in liefde en macht

Georg Friedrich Händel dankte zijn Engelse succes deels aan de bijzondere solisten over wie hij kon beschikken. Tolomeo componeerde hij voor zijn favoriete sterrencast. De titelrol, geschreven voor een alt-castraat, werd gezongen door Senesino. De sopranen Francesca Cuzzoni en Faustina Bordoni namen de twee belangrijke vrouwenrollen voor hun rekening. De dames waren berucht, want een jaar eerder waren ze elkaar op het toneel in de haren gevlogen. Het verhaal ontspint zich tussen twee broers, Tolomeo en Alessandro, die rivalen zijn in de liefde en de macht.

Franco Fagioli in het spoor Senesino

De première van Tolomeo vond plaats in 1728, maar Händel bleef nog geruime tijd aan zijn compositie sleutelen. Een grootschaliger, herziene versie verscheen twee jaar later. De Matinee brengt de eerste uitvoering op oude instrumenten (met de oorspronkelijke grote orkestbezetting) van de 1730-versie. Het concert staat onder leiding van dirigent Giovanni Antonini, en barokliefhebbers kijken vanzelfsprekend ook uit naar de countertenor Franco Fagioli, die de rol van Tolomeo zal zingen en onder meer de prachtige aria ‘Torna sol...’ ten gehore zal brengen.

Datum:

zaterdag 25 mei 2024 13:30 - zaterdag 25 mei 2024 16:30

Locatie:

Concertgebouw Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie