Concert

World Minimal Music Festival 2015: openingsconcert

  1. Concertenchevron right
  2. World Minimal Music Festival 2015: openingsconcert

Tijdens het openingsconcert van het World Minimal Music Festival worden verschillende werken van special guest en minimal music-componist van het eerste uur Terry Riley gespeeld. Dé twee klassieke minimal werken waarmee hij zijn naam vestigde: In C uit 1964 en A Rainbow in Curved Air. Dit laatste werk componeerde hij in de zomer van 1967. De tijd van de hippies, ‘summer of love’, het jaar van The Doors, Jimi Hendrix en The Beatles. Het werk ademt de sfeer van die tijd: love, peace, niets is te gek. Naast zijn ‘oerwerken’ in dit concert ook de wereldpremière van Rileys allernieuwste compositie: Children of Gaza dat hij speciaal voor dit festival componeerde.

In C is zonder twijfel een van de meest belangrijke minimal music-werken en in meerdere opzichten een statement. Het werk staat in de eenvoudige toonsoort C en vormt een brug tussen de genoteerde klassieke muziek en de improvisaties in de jazz. Maar In C gaat naast het samenspelen ook over luisteren en over richting geven aan een niet-hiërarchische groep musici. Tijdens het festival zal het werk meer dan een keer te horen zijn, uitgevoerd door verschillende musici.

Terry Riley over zijn nieuwste werk Children of Gaza: “Met dit stuk wil ik kinderen in alle oorlogsgebieden een stem geven. Kinderen die het slachtoffer zijn van verkeerde beslissingen gemaakt door volwassenen, met als gevolg dat zij de wereld een gewelddadige plek maken.”

World Minimal Music Festival 2015: openingsconcert

Opnamedatum

woensdag 08 april 2015

Omroep

MAX

Componisten

Terry Riley

Uitvoerenden

Gwyneth Wentink (harp), William Knight (tenor), Janne Rättyä (accordeon), Arnold Marinissen (Arrangeur), Gregory Charette (Dirigent), Nieuw Amsterdams Jeugdkoor, Lunatree, Stargaze

Tijdperken

Moderne muziek

Locatie

Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie