Concert

Concertgebouworkest speelt Elgar en Vaughan Williams

foto: Milagro Elstak
  1. Concertenchevron right
  2. Concertgebouworkest speelt Elgar en Vaughan Williams

Alban Gerhardt soleert bij het Concertgebouworkest in Elgars Celloconcert, dirigent Andrew Manze breekt een lans voor de muziek van Vaughan Williams.

Concertgebouworkest speelt Elgar en Vaughan Williams

Opnamedatum

donderdag 23 november 2023

Omroep

AVROTROS

Componisten

Johann Sebastian Bach, Edward Elgar, Ralph Vaughan Williams

Uitvoerenden

Alban Gerhardt (cello), Andrew Manze (Dirigent)

Ensembles

Koninklijk Concertgebouworkest

Tijdperken

Vroeg twintigste eeuw, Romantisch, Hoog barok

Locatie

Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam

Edward Elgar

Als het gaat om de noten van zijn landgenoten Edward Elgar en Ralph Vaughan Williams tot leven te wekken is de Britse dirigent Andrew Manze de uitgelezen expert. In Edward Elgars meeslepende Celloconcert soleert Alban Gerhardt, die in 2009 voor het eerst bij het Concertgebouworkest te horen was.

Vaughan Williams

Vaughan Williams’ Vijfde symfonie is bij ons vrij onbekend, maar bij de Britten altijd populair geweest; met dit werk bood de componist zijn landgenoten tijdens de Tweede Wereldoorlog een visioen van een vredige wereld. De symfonie was een terugkeer naar de vriendelijke, pastorale stijl, zoals die ook te horen is in zijn vroege Fantasia op een thema van de zestiende-eeuwse Engelse meester Thomas Tallis. Dit werk voor dubbel strijkorkest werd geïnspireerd door de kathedraal van Gloucester, waar het in première ging. In de Grote Zaal van Het Concertgebouw komt het ruimtelijke effect ook heel mooi tot zijn recht!

Ster advertentie
Ster advertentie