Concert

Omroeparchief: de Matthäuspassion door het Concertgebouworkest en diverse solisten o.l.v. Nikolaus Harnoncourt

  1. Concertenchevron right
  2. Omroeparchief: de Matthäuspassion door het Concertgebouworkest en diverse solisten o.l.v. Nikolaus Harnoncourt

De traditie van het Koninklijk Concertgebouworkest om op Palmzondag de Matthäuspassion van Johann Sebastian Bach uit te voeren gaat terug tot 1899.

In 1975 komt daarin verandering als het orkest Nikolaus Harnoncourt vraagt om voor het eerst op deze zondag Johannes Passion uit te voeren. Het leidt tot heftige discussies. De AVRO, die al sinds de jaren twintig elke Palmzondag de Matthäuspassion rechtstreeks vanuit het Concertgebouw uitzendt, weigert deze doorbreking van de traditie te acccepteren en zendt die middag een oudere opname van de Matthäuspassion uit.

Sindsien wordt de Matthäus afgewisseld met de Johannes en staan ook modernere Passies op het programma, steeds met een andere dirigent.

Deze archiefopname stamt uit 1985: Nikolaus Harnoncourt dirigeert de Matthäus met tenor Kurt Equiluz als Evangelist en bas Robert Holl in de rol van Jezus. Onder de solisten bevinden zich verder onder andere sopraan Arleen Augér, de alten Jadwiga Rappé en Jard van Nes en bas Ruud van der Meer.

Omroeparchief: de Matthäuspassion door het Concertgebouworkest en diverse solisten o.l.v. Nikolaus Harnoncourt

Opnamedatum

zondag 31 maart 1985

Omroep

AVRO

Componisten

Johann Sebastian Bach

Uitvoerenden

Equiluz Kurt (Evangelist; tenor), Robert Holl (Jezus; bas), Arleen Auger (sopraan), Sheri Greenwald (sopraan), Jadwiga Rappe (alt), Jard van Nes (alt), Philip Langridge (tenor), Ruud van der Meer (bas), Anton Scharinger (bas), Nikolaus Harnoncourt (Dirigent), Koor van het Concertgebouworkest, Sint Bavo Kathedraal Koor Haarlem

Ensembles

Koninklijk Concertgebouworkest

Tijdperken

Hoog barok

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie