Fragment

Epische Filmmuziek | 1980-1990

  1. Fragmentenchevron right
  2. Epische Filmmuziek | 1980-1990

Epische Filmmuziek: de meest grootse, meeslepende, indrukwekkende orkestrale werken. Vandaag zijn we aanbeland in de jaren ‘80 van de vorige eeuw. Het decennium waarin de eerste hogesnelheidstrein, de TGV gaat rijden, en de commerciële televisie mét reclames zijn intrede doet. Het decennium waarin allemaal nieuwe technologische snufjes op de markt komen, zoals de eerste computers voor particulieren, de autotelefoon, de faxmachine en de walkman. En het is het decennium van de grote blockbuster films, als Star Wars en Indiana Jones. Én de film: Out of Africa, met in de hoofdrol: Meryl Streep en Robert Redford.

De muziek voor Out of Africa is geschreven door de Engelse componist John Barry. Hij hergebruikte enkele muzikale motieven uit de low-budget science-fiction avonturenfilm Starcrash uit 1978, waarvoor hij eerder al muziek had gecomponeerd. Dit was een gouden zet, want de soundtrack voor Out of Africa leverde Barry een Oscar op en staat op de vijftiende plaats in de lijst van ‘de beste Amerikaanse filmmuziek’ van het American Film Institute. In de film werd ook bestaande muziek gebruikt, zoals het Klarinetconcert van Mozart en een aantal Afrikaanse traditionele liederen. Hans van den Boom liet een aantal delen horen in De Klassieken. Luister het fragment hier terug: 

John Barry
Out of Africa - "I had a Farm in Africa" & "Karen's Journey"
John Barry Orchestra onder leiding van John Barry

⏰ Bekijk de hele tijdlijn van de Epische Filmmuziek van 'De Oorsprong' tot op 'Heden' via nporadio4.nl/epischefilmmuziek.