Fragment

Epische Filmmuziek | 1940-1950

  1. Fragmentenchevron right
  2. Epische Filmmuziek | 1940-1950

Epische Filmmuziek: de meest grootse, meeslepende, indrukwekkende orkestrale werken. 1940-1950: het decennium van de Tweede Wereldoorlog, de wederopbouw en de Koude Oorlog, maar ook het decennium waarin de LP en de Single voor het eerst op de markt komen en het decennium waarin maar liefst vier Elfstedentochten worden gereden. Maar ook een decennium vol iconische filmmuziek. Niet langer bij 'stomme films', maar bij geluidsfilms!

De muziek voor de film Casablanca (1942) werd geschreven door Max Steiner, die in de jaren '30, net als Erich Wolfgang Korngold, vanuit Wenen naar Hollywood verhuisde. Hij maakte faam met zijn muziek voor de film Gone with the Wind. Het nummer As Time Goes By zat al in het oorspronkelijke theaterstuk, en was geschreven door Herman Hupfeld. Eigenlijk wilde Steiner dit nummer vervangen door een nieuwe song, maar omdat actrice Ingrid Bergman haar haar al had laten afknippen in verband met haar volgende filmrol kon de betreffende scène niet worden overgedaan... Toen besloot Steiner zijn muziek volledig te baseren op As Time Goes By en de Marseillaise, het Franse volkslied. Tegenover de Marseillaise was oorspronkelijk het Horst Wessellied gepland, maar dat bleek te stuiten op copyright-bezwaren, zodat Die Wacht am Rhein en het Deutschlandlied werden gebruikt om de dreigende sfeer van Nazi-Duitsland hoorbaar te maken.

Selma van Dijk liet de Casablanca Suite horen in De Klassieken:

Max Steiner 
Casablanca Suite
National Philharmonic Orchestra onder leiding van Charles Gerhardt

⏰ Bekijk de hele tijdlijn van de Epische Filmmuziek van 'De Oorsprong' tot op 'Heden' via nporadio4.nl/epischefilmmuziek.