Fragment

Epische Filmmuziek | 1950-1960

  1. Fragmentenchevron right
  2. Epische Filmmuziek | 1950-1960

Epische Filmmuziek: de meest grootse, meeslepende, indrukwekkende orkestrale werken. Vandaag zijn we aanbeland in de jaren ‘50 van de vorige eeuw. Het decennium van de Koude Oorlog, de Watersnoodramp in Nederland, de lancering van de eerste Spoetnik. Én in de VS is in deze tijd de drive-in bioscoop populair! Stel je voor.. je zit in je auto voor een gigantisch wit doek en daarop draait de spannende Alfred Hitchcock film: Vertigo.

De film flopte, wat Hitchcock en de critici verklaarden door het leeftijdsverschil van meer dan 25 jaar tussen de hoofdrolspelers James Stewart & Kim Novak - te veel voor een geloofwaardige romance. Maar inmiddels wordt Vertigo beschouwd als een van de allerbeste films van Hitchcock. Niet in de laatste plaats door de soundtrack die Bernard Herrmann ervoor schreef. Groots en bij vlagen intiem. Met als hoogtepunt de muziek voor de liefdesscène, die lijkt te verwijzen naar Tristan und Isolde van Richard Wagner. Je hoort het allemaal voorbijkomen in de Vertigo Suite van Bernard Herrmann. 

Hans van den Boom liet de Vertigo Suitehoren in De Klassieken:

Bernard HerrmannVertigo SuiteLos Angeles Philharmonic onder leiding van Esa-Pekka Salonen

⏰ Bekijk de hele tijdlijn van de Epische Filmmuziek van 'De Oorsprong' tot op 'Heden' via nporadio4.nl/epischefilmmuziek.