Fragment

Epische Filmmuziek | 1960-1970

  1. Fragmentenchevron right
  2. Epische Filmmuziek | 1960-1970

In De Klassieken gaan we op reis door de geschiedenis van de Epische Filmmuziek: de meest grootse, meeslepende, indrukwekkende orkestrale werken. 1950-1960: Het decennium van de Koude Oorlog, de Watersnoodramp in Nederland, de lancering van de eerste Spoetnik. Én in de VS is in deze tijd de drive-in bioscoop populair!

Typisch Britse muziek in The Battle Of Britain

Componist Sir William Walton maakte als eerste een soundtrack voor The Battle of Britain, maar deze werd op het laatste moment aan de kant geschoven. In 1969 opende Walton de pagina's van de Daily Telegraph om te ontdekken dat zijn muziek was gedumpt.

John Barry - die verschillende James Bond-films had gescoord - werd benaderd, maar hij weigerde. Componist Ron Goodwin werd daarom ingehuurd om een nieuwe soundtrack voor de film te schrijven. De partituur van Ron Goodwin begint met de "Luftwaffe March", later hernoemd tot "Aces High", in de stijl van een traditionele Duitse militaire mars. De mars is een populaire Britse marsmelodie geworden en wordt nu vaak gespeeld tijdens militaire parades en door fanfares in heel Groot-Britannië.

Het is niet ongebruikelijk dat een filmcomponist op het laatste moment wordt gedumpt. Het gebeurde bijvoorbeeld ook componist Alex North, die de première bijwoonde van A Space Odyssey om daar te ontdekken dat zijn hele partituur was geschrapt ten gunste van een medley van klassieke werken. En meer recent overkwam het Elmer Bernstein, die op het laatste moment ontdekte dat Martin Scorsese in het geheim zijn volledige partituur had vervangen voor popsongs van Peter Gabriel en U2.

The Battle of Britain werd populair vanwege de spectaculaire vliegtuigscènes. Deze waren op een veel grotere schaal dan men ooit eerder op beeld had gezien, en dit maakte de productie van de film dan ook erg duur. In onderstaand fragment zie je hoe deze vooruitstrevende vliegtuigscènes samenkomen met de bombastische muziek van Ron Goodwin.

Selma van Dijk vertelde over The Battle Of Britainin De Klassieken. Luister het fragment hier terug: 

De hele Epische Filmmuziek-tijdlijn kun je vinden via npoklassiek.nl/epischefilmmuziek. En vergeet ook niet jouw stem uit te brengen voor de Filmmuziek Top 100!