Fragment

De Audiotour: Bert Verhoeff

  1. Fragmentenchevron right
  2. De Audiotour: Bert Verhoeff

Ajax viert uniek jubileum en toont exclusieve archieffoto’s
Waar bij fotografie niet meteen de link wordt gelegd met Ajax, speelt het wel degelijk een rol bij de voetbalclub. Het is dit jaar precies 50 jaar geleden dat Ajax een prestatie leverde die op voetbalgebied waarschijnlijk nooit meer geëvenaard gaat worden.

In 1971/72 speelde Ajax een van de allerbeste seizoenen ooit. Het eindigde in de competitie op de eerste plaats en wist ook de KNVB Beker, de Europacup I, de Wereldbeker en de Europese Supercup te winnen. Een jubileum om niet onopgemerkt voorbij te laten gaan.

Ajax was in die begin jaren zeventig niet alleen de beste club ter wereld, maar werd een legende. De Amsterdamse club is samen met Real Madrid de enige club ter wereld die ooit alle vijf de prijzen in één jaar won. Een absolute unieke prestatie, die dan ook is vastgelegd op beeld.

Als eerbetoon aan deze prestatie, de spelers, de club én de stad Amsterdam wordt er op Haute Photographie een selectie exclusieve foto’s van dit seizoen getoond uit de archieven van Ajax, het ANP en een privé collectie. Nog specialer wordt deze presentatie door de aanwezigheid van de originele Europacup beker die de club won in 1972, zichtbaar voor publiek gedurende Haute Photographie. Dat dit allemaal plaatsvindt op het Museumplein, de plek waar de club meermaals is gehuldigd voor al haar prestaties, maakt de expositie extra bijzonder. 

Fotograaf Bert Verhoeff vertelt meer over die bijzondere dag in 1972 en zijn foto die te zien is bij Haute Photographie.

Haute Photographie: 15 - 18 september 2022, Museumplein Amsterdam

Foto: Bert Verhoeff