Fragment

Het gesprek - Ana van Es

foto: Keke Keukelaarfoto: Keke Keukelaar
  1. Fragmentenchevron right
  2. Het gesprek - Ana van Es

Brecht van Hulten in gesprek met Ana van Es, journalist en schrijver.

Van haar hand verscheen de afgelopen week het boek De Bagdad-Berlijnexpress. In het boek brengt Ana van Es de geschiedenis van diplomatieke intriges tot leven.

We stellen ons het Midden-Oosten voor als een regio vol oorlog en chaos. Maar er rijdt ook nog een trein doorheen, over een Europese spoorlijn van ruim een eeuw oud - aangelegd door Duitsers, Britten en Fransen die op zoek waren naar olie, oudheden en onontgonnen land.

Hoe werkt het koloniale verleden door in het Irak en Syrië van nu? In De Bagdad-Berlijnexpress reist Ana van Es langs dit spoor, vanaf de Perzische Golf door het voormalige kalifaat van IS. Op de spoorlijn is de dood nooit ver weg. Maar het op het Centraal Station van Bagdad durven ze ook te dromen over toeristen die terugkeren en een snelle verbinding naar Europa.

Ana van Es is journalist bij de Volkskrant. Ze werkte ruim vijf jaar als correspondent in het Midden-Oosten.
In 2019 won ze een Tegel, de belangrijkste Nederlandse journalistieke prijs, en werd e genomineerd als Journalist van het Jaar. Voor De Berlijn-Bagdadexpress reisde ze voor onderzoek af naar Irak, Syrië en Turkije.