Fragment

TALENT: documentairemaakster Anne Vaandrager

  1. Fragmentenchevron right
  2. TALENT: documentairemaakster Anne Vaandrager

Annemieke Bosman praat met documentairemaakster Anne Vaandrager over haar film Zon in de nacht

Wat als je hele leven een toneelstuk is? Bijna tien jaar na de dood van haar opa komt Anne Vaandrager erachter dat hij een homoman was in een heterohuwelijk en overleden is aan aids. In Zon in de nacht onderzoekt ze de impact die het dubbelleven van haar opa en het zwijgen hierover op de hele familie heeft gehad. Kan ze haar vader bewegen om er met haar over te praten enlosbreken van de schaamte die overgedragen is van generatie op generatie?

Aan de hand van interviews, archiefmateriaal en fictieve scènes - gespeeld door Eelco Smits, Nazmiye Oral en Diron Sterk - doet Anne Vaandrager een poging haar familiegeschiedenis opnieuw vorm te geven. Zo ontrafelt ze een familieverhaal dat over schaamte, het onvermogen om met elkaar te praten, en haar eigen identiteit gaat. Zon in de nachtis een gestileerd, onderzoekend en confronterend experiment op de grens van documentaire en fictie.

Anne Vaandrager (1989) is opgeleid als productontwerper aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Haar werk centreert zich rond het doorbreken van sociale normen. Eerder maakte zij de korte fictiefilm Nesteltherapie (2019)waarin ze de positie van vrouwen en de beschouwing van de baarmoeder als publiek domein adresseert. Als maker wil ze de grenzen van film verder blijven onderzoeken in toekomstige projecten.

Zon in de nacht(28 min) is woensdag 17 mei om 22.50 uur te zien op NPO 2 en staat ook op NPO Start.