Fragment

Bijna vergeten - Amoene van Haersolte

  1. Fragmentenchevron right
  2. Bijna vergeten - Amoene van Haersolte

Op 3 oktober startten we in Opium's rubriek Bijna Vergeten een speurtocht naar het boek Sophia in de Koestraat van Amoene van Haersolte, winnaar van de allereerste PC Hooftprijs, de hoogst mogelijke onderscheiding in de Nederlandse literatuur. Van Haersolte won in 1947 samen met Arthur van Schendel. Hij kreeg de prijs postuum en zijn erfgenamen ontvingen 500 gulden meer dan Van Haersolte, die als outsider vooral zou zijn uitverkoren omdat één van de juryleden koste wat kost wilde voorkomen dat Simon Vestdijk de PC Hooftprijs zou winnen. 

Het prijswinnende boek Sophia in de Koestraat konden wij zowel online als antiquarisch nergens vinden. Dankzij enkele behulpzame luisteraars wisten we het boek online tóch te traceren, zodat Mathijs Deen er uit een fragment voor kan lezen in Bijna vergeten. Als mooie bonus kregen we op op het laatste moment een mailtje van een achternicht van Amoene van Haersolte. Zij had Sophia in de Koestraat nog in de kast staan. Ze  stuurde ons een foto van haar exemplaar waarbij overigens op de omslag een grove spelfout in de naam van Amoene is te lezen. Dat kon er voor deze bijna vergeten schrijver ook nog wel bij.  Gelukkig is er een klein eerherstel want dankzij de inspanningen van Opium luisteraars is 76 jaar ná het winnen van de PC Hooftprijs nú toch weer een fragment uit Sophia in de Koestraat te horen op de radio. 

Wil je meer lezen over Amoene van Haersolte, dan zijn deze twee artikelen van Alma Mathijsen en Eugène Westra  aan te raden:

https://literatuurmuseum.nl/nl/ontdek-en-beleef/literatuurlab/artikelen/amoene-van-haersolte-de-vergeten-koningin-van-het-liggend-schrijven

https://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/Holthe