Actueel

Geboortedag van Henry Purcell

  1. Klassiekchevron right
  2. Geboortedag van Henry Purcell

Beroemd

Precies 360 jaar geleden kwam een van de grootste componisten die Engeland ooit gekend heeft ter wereld: Henry Purcell. Naar alle waarschijnlijkheid is hij op 10 september 1659 geboren. Toen kon nog niemand vermoeden dat hij enorm beroemd zou worden. Pas eeuwen later zouden andere bekende Britse componisten - zoals Elgar, Britten en Vaughan Williams - in de buurt van zijn roem komen. En nog steeds zijn de werken van de barokcomponist Purcell erg geliefd. Ontdek hier zijn mooiste werken.

When I'm laid in earth uit Dido and Aeneas

De bekendste en misschien ook wel meest meeslepende muziek van de hand van Purcell is zijn opera Dido and Aneas. Het is wel duidelijk waarom dit werk zo aangrijpend is: Dido zingt de hartverscheurende aria When I'm laid in earth. Haar geliefde Aeneas heeft haar verlaten en daarom wil ze een einde aan haar leven maken. En dat laat Purcell duidelijk horen: de muziek zit vol dalende lijnen als een verklanking van dit naderende en treurige einde.


Video niet beschikbaar

Rondeau uit Abdelazer

De titel van deze toneelmuziek doet waarschijnlijk geen bel rinkelen, maar dat zal meteen veranderen als je het Rondeau hoort. De melodie is pakkend vanaf de eerste noot. Dat vonden andere componisten trouwens ook. Benjamin Britten maakte Purcells melodie tot het hoofdthema van zijn The young Person's Guide to the Orchestra. In dit werk stelt Britten alle instrumenten van het orkest aan je voor door ze allerlei variaties op het Rondeau te laten spelen.

Recenter gebruikte de filmcomponist Dario Marianelli de melodie voor de muziek van Pride & Prejudice (2005). De elegante, dansende wijs van het Rondeau past perfect bij het formele bal waar de hoofdpersonen met elkaar dansen. De barokmelodie geeft meteen het gevoel dat je naar een scène uit het verleden kijkt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het Rondeau van Purcell

Thou knowest, Lord uit Funeral sentences

Voor de begrafenis van Koningin Mary II zette Purcell gebedsteksten van de Anglicaanse Kerk op muziek. Eén daarvan is Thou knowest, Lord, the secrets of our hearts. Purcell maakte er een ontroerend koorwerk van. Niet lang daarna in datzelfde jaar, 1695, klonk het op zijn eigen begrafenis - maar de muziek van Purcell leeft nog steeds voort.

Ster advertentie
Ster advertentie