Actueel
AVROTROS

Het verschil tussen het taptoe-signaal en de Last Post

foto: AFP / Hannah McKay
  1. Klassiekchevron right
  2. Het verschil tussen het taptoe-signaal en de Last Post

De dienst van koningin Elizabeth eindigt om 12:55 uur met The Last Post. Is dit trompetgeluid hetzelfde als het signaal van de Taptoe? Of moeten we die twee niet met elkaar verwarren?

Uitvaart Koningin Elizabeth

Iets voor kwart voor 12 vertrekt de kist, voortgetrokken door 98 matrozen van de Britse marine, van Westminster Hall naar Westminster Abbey. Koning Charles III leidt de processie achter de kist, met naast zich zijn zus Anne en broers Andrew en Edward, gevolgd door de drie kleinzoons van The Queen: prins William, prins Harry en Peter Philips, de zoon van prinses Anne en Elizabeths oudste kleinkind. Tweehonderd orkestleden van de Britse strijdkrachten zullen aan de stoet voorafgaan. De processie duurt zo'n negen minuten, waarna de kist om 11:52 uur van de affuit (een onderstel waarop kanonnen kunnen worden vervoerd) getild zal worden en Westminster Abbey wordt binnengebracht voor de dienst.

De dienst

De uitvaart van koningin Elizabeth is de eerste staatsbegrafenis in Westminster Abbey sinds die van koning George II in 1760. Koningin Elizabeth trouwde in 1948 hier met haar Philip en werd hier vijf jaar later gekroond. Haar zoon koning Charles wordt vermoedelijk volgend jaar op dezelfde plek gekroond.

De dienst zal een klein uur duren en wordt geleid door de Deken van Westminster en eindigt om 12:55 uur met The Last Post, waarna in het gehele Verenigd Koninkrijk twee minuten stilte in acht worden genomen.

Last Post vs. Taptoe

Het Taptoe-signaal is de muziek die op een trompet of hoorn wordt gespeeld voorafgaand aan de twee minuten stilte bij de Dodenherdenking op 4 mei. De aanduiding Taptoe is gebaseerd op het commando 'Tap toe!' dat vroeger in kazernes werd gebruikt om het einde van de dag aan te kondigen. Maar het signaal was voor de soldaten ook het bevel om zich naar de nachtverblijven te begeven, want de ‘tap’ ging ‘toe’.

De Taptoe lijkt erg veel op het Britse signaal Last Post. Ook dit signaal werd aanvankelijk gespeeld als afsluiting van de dag. In de zeventiende eeuw namen Engelse soldaten dit signaal vanuit Nederland mee naar huis. Geleidelijk nam het zijn huidige vorm aan, gecomponeerd op basis van het Nederlandse taptoe-signaal.

Volgens het Nationaal Comité 4 en 5 is de Last Post voornamelijk verbonden aan de Britse traditie van herdenken en dus geen geen algemeen internationaal signaal. Zo spelen we in Nederland de Taptoe, in Amerika The Taps en in Frankrijk Au Morts.

Zo klinkt het verschil tussen de Taptoe en The Last post ⤵️

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bronnen: ad.nl, nos.nl

Ster advertentie
Ster advertentie