Actueel

De winnares van de Koningin Elisabethwedstrijd

  1. Klassiekchevron right
  2. De winnares van de Koningin Elisabethwedstrijd

Afgelopen weekend vond de ontknoping plaats van de vioolfinale van de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel. De Amerikaanse Stella Chen ging met de titel van 2019 aan de haal.

Haar eerlijke vertolking van het vioolconcerto van Tsjaikovski en haar mooie toonvorming werd door de jury het meest gewaardeerd. Ze ontvangt 25.000 euro en vier jaar lang een Huggins-Stradivarius uit 1709 in bruikleen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De tweede prijs ging naar de Canadees Timothy Chooi. De Amerikaan Stephen Kim pakte de derde plek.

Geschiedenis wedstrijd

Al in 1937 vond de eerste wedstrijd plaats in Brussel. Toen was de wedstrijd nog vernoemd naar de vioolleraar van Elisabeth, genaamd Eugène Ysaÿe. Sinds 1951 is de naam van de voormalig-Koningin der Belgen gekoppeld aan de wedstrijd. Koningin Elisabeth was getrouwd met Koning Albert I en was zelf ook een begenadigd amateur-violiste. Ze droeg de klassieke muziekwereld een warm hart toe.

Aan de wedstrijd doen veelbelovende talenten mee in vier disciplines, namelijk zang, viool, cello en piano. Elk jaar vindt dus een wedstrijd plaats van een andere discipline. Het winnen van de wedstrijd fungeert vaak als een springplank voor een mooie internationale carrière.

Olympiade

De Koningin Elisabethwedstrijd kan gezien worden als de Olympische Spelen van de klassieke muziekwereld. Er wordt namelijk een groot beroep gedaan op de mentale en fysieke gesteldheid van de deelnemers. Vanaf de halve finale verblijven alle deelnemers een week in de Muziekkapel Elisabeth in Waterloo. Daar werken zij allen aan hetzelfde stuk. Om de concentratie te bewaren is het niet geoorloofd om contact op te nemen met de buitenwereld.

Beluister winnaars van eerdere edities

Ster advertentie
Ster advertentie