Actueel

De 10 beste koorstukken om mee tot rust te komen

foto: pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. De 10 beste koorstukken om mee tot rust te komen

Het is misschien wel het meest betoverende muziekinstrument: de stem. En dan vooral allemaal stemmen bij elkaar, tegelijk én in harmonie in prachtige koorstukken. Het effect is overweldigend, ontroerend, en kan je helemaal tot rust brengen. We hebben de 10 beste koorwerken om mee tot rust te komen voor je op een rijtje gezet.

Beluister de koormuziekspeellijst

Koormuziek

Meer over deze koormuziek

Spem in alium

Koormuziek is van alle tijden. Het is een van de oudste genres binnen klassieke muziek, en vandaag de dag een van de populairste. De vroegste koorstukken hebben meestal een religieus onderwerp, zoals het indrukwekkende Spem in alium van de Engelse componist Thomas Tallis (1505-1585).

In zijn lange leven componeerde hij onder andere voor de beroemde Engelse vorsten Henry VIII en Elizabeth I. Spem in alium (Nooit heb ik mijn hoop op een ander gevestigd dan U) schreef hij waarschijnlijk voor Elizabeths veertigste verjaardag, of voor een grootse uitvoering in Henry's legendarische Nonsuch Palace. Hoe dan ook, groots is het nog altijd: Tallis componeerde Spem in alium voor maar liefst 8 koren, elk bestaande uit 5 stemmen - 40 stemmen in totaal.

Koormuziek van nu

In de twintigste eeuw werd koormuziek als het ware herontdekt en weer veel gecomponeerd. Ook veel van die koorstukken bezingen een religieus thema. Vaak staan vrede, verwondering en verstilling centraal in de tekst, en ademt de muziek ook die sfeer. De Amerikaans-Deense componist Morten Lauridsen (1943) bijvoorbeeld heeft veel van dit soort geestelijke koormuziek gecomponeerd, waaronder het bekende O magnum mysterium.

Arvo Pärt (1953) staat ook bekend om zijn diepreligieuze koorwerken, zoals Da pacem Domine, dat hij voor een vredesconcert schreef op verzoek van de dirigent Jordi Savall. En het bekende Sleep van componist Eric Whitacre (1970), met een gedicht van Charles Anthony Silvestri als tekst, is natuurlijk het ultieme ontspannende koorstuk vol droomklanken uit de mysterieuze wereld van de slaap.

Ster advertentie
Ster advertentie