Podium
NTR

François-Xavier Roth legt baton tijdelijk neer na beschuldigingen ongepaste berichten

foto: Bertrand Guay / AFPfoto: Bertrand Guay / AFP
  1. Klassiekchevron right
  2. François-Xavier Roth legt baton tijdelijk neer na beschuldigingen ongepaste berichten

De Franse dirigent François Xavier-Roth stopt tijdelijk met dirigeren naar aanleiding van beschuldigingen aan zijn adres van het sturen van ongepaste berichten. Dat hebben bronnen aan het muziekmagazine VAN gemeld. Roth raakte deze week in opspraak nadat zeven vrouwen en mannen tegen het Franse satirische weekblad Le Canard Enchaîné naar buiten traden over zijn gedrag.

De melders willen anoniem blijven, maar zijn allen betrokken (geweest) bij Franse orkesten die Roth heeft geleid. De directeur van het Keulse Gürzenich Orkest, waar Roth nu chef-dirigent is, neemt de beschuldigingen serieus en heeft gezegd ze na te trekken, aldus de Duitse radiozender WDR.

Roth zou daarom donderdag voorafgaand aan de repetitie met het Gürzenich Orkest een verklaring hebben voorgelezen. Om het onderzoek naar de beschuldigingen ongestoord te laten verlopen, heeft hij besloten het orkest voorlopig niet te dirigeren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Roth maakte in het Franse weekblad ook al zijn excuses voor als hij 'te ver is gegaan en mensen heeft beledigd'. Voor een concert met het orkest Les Siècles in Parijs werd Roth woensdag vervangen door een andere dirigent.

Ster advertentie
Ster advertentie