Actueel

Geelvinck Fortepiano Festival

  1. Klassiekchevron right
  2. Geelvinck Fortepiano Festival


Van 8 tot en met 22 augustus vindt in Zutphen en Amsterdam het > 9e Geelvinck Fortepiano Festival plaats, een festival waarin ruim dertig concerten, een symposium, en masterclasses gewijd zijn aan de voorloper van de moderne concertvleugel, de fortepiano. Die 'ouderwetse' piano, van het soort waarop Schubert, Mozart, en Beethoven zelf speelden, heeft niet alleen een heel andere klankkleur dan de moderne Steinway of Yamaha zoals we die uit de concertzaal kennen, ook de speeltechniek is anders. De snaren worden veel directer aangeslagen door de hamertjes, waardoor je een net wat minder gelijkmatig, dus ook levendiger en ja bijna 'menselijker' spel krijgt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Artistiek leider Michael Tsalka heeft ruim dertig musici uit de gehele wereld uitgenodigd voor het festival, waaronder Wolfgang Brunner (Mozarteum), Richard Egarr, Andrew Kirkman, Olga Pashchenko, en Rembrandt Frerichs. Op Kasteel Hackfort bij Zutphen wordt een Schubertiade georganiseerd met werk van Schubert, maar ook een eigentijdse tegenhanger met de recent voltooide Omar Khayyám Cyclus van de Grieks-Nederlandse componist Aspasia Nasopoulou. Er zijn concerten in het nieuwe Luther Museum in Amsterdam, en ook in het Muziek Museum in Zutphen, tot nu toe nog gevestigd in het historische patriciërshuis 'De Wildeman'.

Trouwens... Dat museum wordt nu jammer genoeg met sluiting bedreigd: de gemeente Zutphen wil het rijksmonument 'De Wildeman' verkopen en heeft het museum per september de wacht aangezegd. Dus misschien is dit - helaas! - wel de laatste keer dat het museum bezocht kan worden... (een petitie tegen sluiting vind je > hier!).

Vrije Geluiden, zondag 4 augustus 23.00-24.00 uur: een van de Hummel-bewerkingen van de pianoconcerten van Mozart, ook op het programma van het Geelvinck Fortepiano Festival - maar dàn uiteraard gespeeld op een historische fortepiano!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie