Album van de Week
EO

Simon Stelling - Steinmeyer-orgel

foto: Simon Stelling | fotograaf Alexander Schippersfoto: Simon Stelling
  1. Klassiekchevron right
  2. Simon Stelling - Steinmeyer-orgel

Organist Simon Stelling laat je kennismaken met "zijn" Steinmeyer-orgel in de Adventskerk te Alphen aan den Rijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

foto: Simon Stelling

Beluister het album via

Spotify Deezer Apple Music Qobuz

Alexandre Guilmant, César Franck, Sigfrid Karg-Elert, Richard Wagner, Antonín Dvořák, en Camille Saint-Saëns e.a.
Simon Stelling (orgel)
CD: Simon Stelling Steinmeyer-orgel
Tulip Records TURE 185017

Op deze dubbeld-cd speelt organist Simon Stelling speelt originele én bewerkte orgel muziek op het Steinmeyer-orgel.

De dubbel-cd bevat één cd met een zorgvuldig samengesteld programma met Franse, Duitse en Engelse orgelwerken, van onder meer Alexandre Guilmant, César Franck en Sigfrid Karg-Elert. En daarnaast één cd met orgeltranscripties van beroemde orkestwerken, zoals de New World Symphony van de Tsjechische componist Antonín Dvořák, en Le Cygne uit het Carnaval des Animaux van Camille Saint-Saëns.

Stuk voor stuk muziek die fraai tot z’n recht komt op het succesvol gerestaureerde Steinmeyer-orgel met de karakteristieke registers als de Jubalfluit, de klarinet en de hobo.

Quote

De fraaie Adventskerk in Alphen aan den Rijn herbergt een bijzonder orgel, dit jaar precies 100 jaar geleden gebouwd door de Beierse firma Steinmeyer, in de Duits-romantische orgeltraditie. Vaste bespeler Simon Stelling kan lezen en schrijven met deze Steinmeyer en vulde een dubbel-cd met zowel orgelliteratuur als orgeltranscripties van klassieke hits.

Sander Zwiep, presentator Maatwerk

Steinmeyer-orgel

Het Steinmeyer-orgel (1922) in de Adventskerk te Alphen aan den Rijn behoort tot een van de mooiste Duits-laatromantische orgels van Nederland. Het orgel werd in 1922 gebouwd door de beroemde orgelbouwer G.F. Steinmeyer & Co. uit Öttingen (Beieren), onder andere bekend van het wereldberoemde orgel in de Dom te Passau. De inwijding van het orgel in de Adventskerk vond plaats in 1923.

Vanaf 1975 is Simon Stelling de vaste bespeler van het Steinmeyer-orgel. In 1983 is het orgel gerestaureerd door de toenmalige firma Vermeulen uit Alkmaar en werden twee stemmen toegevoegd: de Cornet DV op het hoofdwerk en de Nasard 2⅔ op het zwelwerk.

Bron: simonstelling.nl

Simon Stelling in Alle registers open - Alle Registers Open

Volg Simon Stelling

Ster advertentie
Ster advertentie