All of Bach
AVROTROS

Kijk All of Bach: Duetto in F groot BWV 803

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Duetto in F groot BWV 803

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Laurens de Man in de Freiberger Dom Sankt Marien, Freiberg, Duitsland.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nadat Bach in BWV 802 — het eerste van de vier duetten uit het derde deel van de Clavier-Übung — de luisteraar in een desoriënterende harmonische wereld had binnengeleid, lijkt bij dit tweede duet alles weer normaal. Gewoon een zonnig F groot en een volstrekt regulier thema dat zich in sprongetjes vrolijk omhoog beweegt en daarna in uitbundige beweging verder gaat. Maar net wanneer je ervan overtuigd bent dat er echt geen vuiltje aan de lucht is, zet een nieuw thema in. Dat begint in de bovenstem met een rare harmonische stap, een soort kleine mutatie in het DNA van F groot.

En daarmee is het hek van de dam. De onderstem volgt meteen daarna in een strikte canon met hetzelfde thema, met dezelfde mutatie, maar dan een paar tonen lager. Doordat dezelfde kleine harmonische oneffenheid nu op verschillende toonhoogtes klinkt is de normaliteit van het begin al snel ver te zoeken. Kort daarna keert het thema van het begin terug, ook in een soort canon tussen de twee stemmen. Maar in plaats van zonnig is het beginthema nu besmet door die rare harmonische mutatie. Zo gaat het verder: beiden thema’s klinken rechtop en ondersteboven in een harmonisch geheel dat vervormd lijkt door een soort virus.

Lees meer over BWV 803 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach

In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie