All of Bach
AVROTROS

Kijk All of Bach: ‘Engelse' suite nr. 4 in F groot, BWV 809

foto: All of bach
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: ‘Engelse' suite nr. 4 in F groot, BWV 809

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Siebe Henstra in het Huis Bartolotti in Amsterdam.

Waarom de set van zes suites, waarvan deze Suite in F groot de vierde is, volgens een van Bachs zonen “voor de Engelsen” waren, is nooit echt duidelijk geworden. In ieder geval is de benaming niet van Bach zelf afkomstig. De muziek zelf is ook niet Engels, maar — als we er al een nationaal label op moeten plakken — eerder in de oudere Franse traditie.

Zoals bijna altijd staan ook in deze ‘suite avec prélude’ de namen van de dansvormen waaruit ze is opgebouwd er expliciet bij. Maar ook in Bachs tijd waren de precieze kenmerken van die vormen niet eenduidig. Muziektheoretici beschrijven verschillende soorten en stijlen van allemandes, courantes, minuëtten, gigues, etc. Bijna om helderheid te scheppen lijkt Bach hier te proberen ieder deel in zijn meest kenmerkende vorm te presenteren: van de Prelude (‘vitement’, staat erbij) die een levendige introductie garandeert, tot de springende gebroken akkoorden van de Gigue aan het slot, en alles ertussenin. Alleen in de Allemande lijkt Bach niet te willen kiezen. Daar presenteert hij bewust twee verschillend ritmische patronen voor die dansvorm: wandelende zestiende noten en huppelende triolen.

Lees meer over BWV 809 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie