Alles over Mahler

De magie van Mahler: "Je wordt meteen in de houdgreep genomen"

  1. Klassiekchevron right
  2. De magie van Mahler: "Je wordt meteen in de houdgreep genomen"

De beroemdste orkesten ter wereld zouden vanaf 8 mei in de Grote Zaal van het Concertgebouw alle symfonieën van Gustav Mahler uitvoeren. Drie Mahlerianen, Jet Berkhout ⬇️, Benjamin Herman en Gijs Groenteman vertellen Magriet in M wat the man, the myth, the composer nu zo bijzonder maakt.

"Je wordt meteen in de houdgreep genomen", "Mahler doet iets met je":

Video niet beschikbaar

Meer horen van de favoriete werken van deze drie Mahlerianen? Beluister hier de complete Negende symfonie en beluister én bekijk hier de Tweede symfonie en Derde symfonie.

Toen onze ? Jet aan de Mahler mocht...

Mahler Festival

Het had een groot spektakel moeten worden: het hele Museumplein in het teken van Gustav Mahler, die ruim honderd jaar na zijn dood nog steeds liefhebbers weet te betoveren met zijn muziek. "We waren al sinds 2013 bezig met de voorbereidingen. Het zou in 2020 honderd jaar geleden zijn dat Willem Mengelberg alle symfonieën van Mahler op de lessenaars zette," aldus Simon Reinink, directeur van Het Concertgebouw tegen De Volkskrant.

In 1995 organiseerde zijn voorganger Martijn Sanders ook een Mahler Feest. Naast het Concertgebouworkest kwamen de Berliner en Wiener Philharmoniker toen ook lang. "We hebben voortgeborduurd op die traditie. Als eerst benaderde ik de Wiener: dat orkest moet 4,5 jaar vooruitplannen, omdat ze ook verplichtingen hebben bij de Weense opera. Toen die eenmaal aan boord waren, ging alles soepel. Ik wilde dat dit keer ook het New York Philharmonic zou komen, daar was Mahler immers chef-dirigent geweest," vervolgt Reinink.

Helaas dit jaar geen vol Museumplein met Mahlerianen. Maar daarvoor in de plaats wel heel veel Mahler bij de NPO. Concerten, podcasts, documentaires en meer. Inclusief blokkenschema, zodat je precies weet wanneer je vanaf je bank kunt genieten van Gustav. Geen zin om te wachten: nporadio4.nl/mahler.

Meer Mahler

Bekijk de volledige aflevering van M

Wat voor impact heeft de "routekaart" van premier Rutte op onze culturele sector? Rouw: iedereen krijgt ermee te maken, maar tóch wordt er weinig over gesproken. En: erzijn veel Mahlerianen over de hele wereld, wat is toch de kracht van zijn muziek?

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie