De Muziekfabriek
AVROTROS

Kerstkwesties met Beatrijs Ritsema 2021

  1. Klassiekchevron right
  2. Kerstkwesties met Beatrijs Ritsema 2021

Hoe overleef je de kerstdagen, de maaltijden, de bezoekjes? Niemand minder dan etiquette-expert Beatrijs Ritsema geeft raad.

Zondag 19 december: Ik woon in een studentenhuis met huisgenoten van verschillende culturen. Ik ben de enige die opgegroeid is met kerst, zij hebben er maar weinig mee. Is het storend als ik toch het hele huis versier?

Kerstkwesties - Culturele verschillen

Maandag 20 december: Ik verwelkom mijn familie graag met cadeautjes onder de kerstboom, maar mijn kinderen vragen me om dat niet te doen, ze ‘hebben al genoeg’. Ik vind het zo gezellig staan, en haal er nou juist zoveel plezier uit om er naar op zoek te gaan. Moet ik het inderdaad laten of kan ik toch wat inslaan?

Kerstkwesties - Cadeautjes kopen

Dinsdag 21 december: We hebben een vakantie geboekt om kerst, altijd een gespannen avond in mijn familie, te ontwijken. Die vakantie is nu geannuleerd. Wat nu, een smoes? Open kaart spelen? Ik vermijd ruzies liever.

Kerstkwesties - Gecancelde vakantie

Woensdag 22 december: Ik kan dit jaar niet bij mijn familie zijn met kerst, en moet het dus alleen vieren. Hoe maak ik van deze solo-kerst toch een feestje?

Kerstkwesties - Solo-kerst

Donderdag 23 december: Zo lang ik me herinner kopen we een grote spar op het dorpsplein. Maar eigenlijk vind ik dat niet meer kunnen, gezien het klimaat. Een kunstboom vindt mijn gezin kitsch en is bovendien ook plastic rommel. Wat is een duurzaam alternatief dat ik mijn (wat conservatieve) gezin kan voorstellen?

Kerstkwesties - Duurzame kerstboom

Vrijdag 24 december: In onze familie zitten we niet allemaal op één lijn wat Corona betreft - het is nogal een heikel onderwerp. Hoe voorkom je verhitte discussies die kunnen ontsporen? Van tevoren spelregels opstellen over dit onderwerp of het maar gewoon loslaten?

Kerstkwesties - Verhitte discussies

Zaterdag 25 december: Bestaat er zoiets als een traditionele manier van tafeldekken voor kerst? Het wordt bij ons thuis steeds nonchalanter, maar ik wil graag weer eens terug naar hoe het hoort. Wit damast? Zilver? Linten op tafel? Hoeveel kaarsen? Wel of geen waxines? Kortom: wat ik de tafel-dek-etiquette?

Kerstkwesties - Tafel-dek-etiquette

Zondag 26 december: Mijn ouders draaien altijd klassieke muziek tijdens het kerstdiner, maar ik hou zelf meer van popmuziek. Kerst is een feest voor de hele familie, dus is het dan niet eerlijk als we een deel van de avond ook mijn muziek draaien?

Kerstkwesties - Dinermuziek

Ster advertentie
Ster advertentie