De Muziekfabriek
AVROTROS

13-jarige Lucy verbluft Lang Lang in stationspianowedstrijd

foto: YouTubefoto: YouTube
  1. Klassiekchevron right
  2. 13-jarige Lucy verbluft Lang Lang in stationspianowedstrijd

De afgelopen weken was Engeland in de ban van een nieuw talentprogramma op televisie: The Piano. Iedereen kon meedoen door te spelen op vier geselecteerde stationspiano's in het land. In de jury: sterpianist Lang Lang en popzanger Mika. Zij waren zeer onder de indruk van de winnaar: de 13-jarige Lucy, een meisje met een visuele beperking en neurodivergentie.

Lucy speelt Nocturne nr.1 van Chopin op stationspiano

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat is The Piano?

Om mee te doen aan The Piano konden amateurpianisten spelen op de stationspiano's van de treinstations in Leeds, Birmingham, Londen en Glasgow. Achter de schermen keken de juryleden Lang Lang en Mika in het geheim mee. Uit de deelnemers van elk station kozen ze één winnaar die vervolgens in de finale in de Royal Festival Hall in Londen mocht optreden. Lucy won op het treinstation van Leeds met haar uitvoering van Nocturne nr.1 van Chopin.

Lang Lang was heel blij om als jurylid mee te mogen doen aan The Piano. "De piano is echt voor iedereen. Het instrument verbindt mensen en raakt harten. Dit is het soort programma dat ik altijd al heb willen maken."

Quote

Er is nog nooit echt een pianowedstrijd op televisie geweest die voor iedereen toegankelijk was. Het laat de pure vreugde van muziek zien, ongeacht wie je bent.

Lang Lang

Lucy speelt Arabesque nr.1 van Debussy tijdens de finale van The Piano

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lang Lang en Mika waren verbluft door het optreden van Lucy. Met behulp van de liefdadigheidsinstelling The Amber Trust heeft zij nu al acht jaar pianoles kunnen krijgen. In de finale speelde Lucy de Arabeske nr.1 van Claude Debussy, waar zowel de jury als het publiek door gegrepen werden. "We wilden zien of er iets buitengewoons zou gebeuren. Iets dat niemand kon vergeten... en dat gebeurde", zo motiveerde Mika de keuze voor Lucy als winnaar.

De 25-jarige Jay van het eiland Wight, de 27-jarige Sean uit Edinburgh en de 26-jarige Danny uit Manchester stonden ook in de finale. Alle finalisten hebben een piano gekregen, zodat ze ook thuis kunnen spelen.

Ster advertentie
Ster advertentie