De Ochtend
KRO-NCRV

'Eindexamen muziek is conservatorium light'

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. 'Eindexamen muziek is conservatorium light'

Lange rijen tafels in de gymzaal, zenuwen en absolute stilte. Op middelbare scholen beginnen deze week de eindexamens. Voor de havo-leerlingen staat muziek op het programma. Maar wat moeten de eindexamenkandidaten allemaal weten en kunnen? Annelies de Rooij is docent muziek op het Cals College in Nieuwegein en vertelde erover bij De Ochtend.

De eindexamens gaan van start

Pittig examen

Het examen muziek bestaat uit verschillende onderdelen, vertelt De Rooij. Er worden vragen gesteld over stijlperiodes, melodieën, ritme en je moet muziek kunnen interpreteren. "Het is een vrij pittig examen", zegt De Rooij. "Het wordt ook wel conservatorium light genoemd." Het examen voor vwo en havo zijn ongeveer hetzelfde. Voor de havisten is de kaasschaaf erover gehaald.

Test je muziekkennis

Benieuwd hoe pittig dit examen is en of jij zou slagen? Test dan samen met Jacobus den Herder en Niels Heithuis je kennis. In de podcast Klassiek Inside leest docent Annelies de Rooij vragen voor en geeft uitleg. Luisteren en dus meedoen kan hieronder.

Test hier je muziekkennis - Klassiek Inside

Praktijkexamen

Naast dit theoriegedeelte, is er ook een praktijkexamen. Dit examen hebben de leerlingen al eerder gedaan. "Leerlingen moeten kunnen componeren en kunnen zingen of een instrument bespelen", vertelt De Rooij.

Sommige leerlingen hebben natuurlijk al wat meer ervaring met muziek dan anderen. Bijvoorbeeld als je sinds jonge leeftijd een instrument bespeelt. Daarom wordt er bij het praktijkexamen vooral gekeken welke ontwikkeling de leerling heeft doorgemaakt, legt De Rooij uit. Ook wordt er gekeken naar gedrag in de les en naar inzet.

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie