De Ochtend
KRO-NCRV

Kinderen maken succesvol kennis met opera

foto: Pexels- Andrea Piacquadio
  1. Klassiekchevron right
  2. Kinderen maken succesvol kennis met opera

De kindermuziekweek is van start gegaan. Tien dagen lang zijn er overal in het land activiteiten waar kinderen kunnen genieten van muziek, zo ook van opera. Maar is dat wel een goede match? Kinderen en opera. "Absoluut", zegt Ton Meijer. Hij maakte eerder de voorstelling Be Opera met enthousiaste kinderen tot gevolg. Hij vertelde erover bij De Ochtend.

Luister hier het hele gesprek terug.

Connectie

Dat kinderen en opera een goede match zijn, heeft Meijer als kind zelf ervaren. Al toen hij 6 jaar was, maakte hij er kennis mee. "Er was meteen een connectie", vertelt hij.

Toegankelijkheid

Meijer vindt dat klassieke muziek niet genoeg toegankelijk is voor kinderen en ziet dat graag anders. "Je moet kinderen de mogelijkheid geven die verbinding aan te gaan. Ook al laat je het maar één keer aan ze horen."

De voorstelling

De voorstelling is deels op Meijers eigen ervaring als kind gebaseerd. In de voorstelling luistert Ton op zijn zolder naar opera en daar wordt de liefde voor deze muziek geboren. Maar niemand om hem heen luistert opera, zeker kinderen niet. Daardoor schaamt hij zich er een beetje voor. Ton wil graag een opera opvoeren in zijn klas, maar daar heeft hij de hulp van het publiek bij nodig. Terwijl dit verhaal verteld wordt, vertolken verschillende musici en zangers de muziek. Een daarvan is sopraan Marije van Stralen.

Meer informatie


'Ik wil bij de opera werken'

Meijers vertelt dat de kinderen leuk reageren op deze voorstelling. "Als Marije van Stralen begint, moeten de kinderen ontzettend lachen, omdat ze nog nooit zoiets gehoord hebben. Maar na een tijdje zijn ze gewend en dan zitten ze in het verhaal." Een van de leukste reacties na afloop vindt Meijers toch wel: "Ton, Ton Ton! Ik wil bij de opera werken!" Daarmee is Meijers missie geslaagd.

Bekijk hier hoe kinderen reageren op klassieke muziek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie