De Ochtend
KRO-NCRV

Ruben Hein en zijn vader leggen krans op 4 mei

foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei
  1. Klassiekchevron right
  2. Ruben Hein en zijn vader leggen krans op 4 mei

De ogen zijn op 4 mei gericht op de Dam in Amsterdam. Tien duizend mensen kunnen daar bij de nationale herdenking aanwezig zijn. Voor de twee minuten stilte, de toespraken en de kransleggingen. Zanger, pianist en componist Ruben Hein en zijn vader leggen één van die kransen bij het nationaal monument. Hij vertelde erover bij De Ochtend.

Eervol

"Het is heel eervol dat ik dat met vader mag en doen" zegt Hein. "Dat is voor onze hele familie eigenlijk wel een heel mooi moment."

De aanloop er naartoe noemt hij anders dan de andere jaren. "Dat heeft natuurlijk alles te maken met de situatie in de wereld en alle maatregelen die er genomen worden. En dat is natuurlijk extra verdrietig, voor alle partijen, voor iedereen." Hein hoopt dat het toch een heel waardevol en waardig moment kan zijn.

Het verhaal van zijn vader

"Mijn vader dook als klein jongetje onder- gescheiden van zijn ouders." Hij werd weggegeven aan iemand van het verzet. Dat was veiliger voor hem en voor zijn ouders. Hij was alleen, was redelijk makkelijk weg te werken ook op allerlei plekken. Pas ruim twee jaar later haalden ze hem weer op. Het wat een heel bitterzoet weerzien: hij was 6 en kon zich zijn ouders amper herinneren.

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie