De Ochtend
KRO-NCRV

Door deze muziek lijkt het of je onder water bent

foto: Pexels - Engin Akyurt
  1. Klassiekchevron right
  2. Door deze muziek lijkt het of je onder water bent

Water kan kolken, omlaag storten en vernietigen - maar ook heerlijk kabbelen, druppelen, leven geven en… rust brengen. Componiste Celia Swart laat zich in haar werk regelmatig inspireren door water. Zoals in Underwater, gespeeld door het Syrene Saxophone Quartet.

Video niet beschikbaar

Geïnspireerd door water

Swart laat zich op verschillende manieren inspireren door het water. Zo schreef ze een werk over de zee. Vanuit de golven ga je steeds dieper de zee in, in dit stuk. Daarnaast schreef ze ook een stuk over twee walvissen, Wally, voor het Riciotti ensemble. En op dit moment is ze bezig met het schrijven van een stuk over een watertoren.

Swart gebruikt akoestische muziek en elektronische muziek (samples) door elkaar. Daarnaast werkt ze ook vaak met videobeelden om haar performance te versterken.

Bij De Ochtend hoorde je Underwater. Dit schreef Swart voor het Syrene Saxophone Quartet. Het stuk is geïnspireerd op de Watermusic van Händel, maar het lijkt alsof we onderwater zijn. Luister zelf maar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie